U trendu

CG: Mandat vd vrhovnog tužioca do osam meseci

PODGORICA – Nacrt izmena i dopuna zakona o državnom tužilaštvu Crne Gore sadrži i ograničenje mandata vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca na osam meseci, bez mogućnosti ponovnog izbora.

Kako su rekli iz Vlade, kabinet potpredsednika Dritana Abazovića je, u cilju transparentnosti procesa izrade nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu, dostavio javnosti na uvid radnu verziju tog nacrta, piše Dan.

“Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca određuje se na period od osam meseci, bez mogućnosti ponovnog izbora istog lica”, navedeno je u nacrtu teksta, prenosi portal RTCG.

Kako je navedeno, ograničavanjem trajanja mandata na osam meseci, bez mogućnosti ponovnog izbora, usvajaju se primedbe iz mišljenja Venecijanske komisije o mogućem “zaobilaženju” ustavnih odredbi koje definišu izbor vrhovnog državnog tužioca.

U nacrtu je navedeno da se istovremeno osigurava nesmetan kontinuitet rada Vrhovnog državnog tužilaštva do postizanja Ustavom propisane kvalifikovane većine za izbor vrhovnog državnog tužioca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar