U trendu

CG: Tužilački zakoni se na kratko odlažu

PODGORICA – Poslanici Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, SNP i Prave Crne Gore odustali su od zahteva za vanredno zasedanje Skupštine 18. februara.

Na toj sednici trebalo je da se razmatra Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu i Predlog zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

U dopisu predsedniku Skupštine Aleksi Bečiću, poslanici ovih partija kao razlog odustajanja navode da su prihvatili zahtev Vlade da se na kraći rok odloži razmatranje tih zakona kako bi bila u mogućnosti da obavi neophodne konsultacije sa evropskim partnerima saglasno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU.

Dalje navode da predloženi zakoni, međutim, ostaju u skupštinskoj proceduri.

„Niko od nas nema dilemu da su organizacione i kadrovske promene u tužilaštvu neophodnost i neminovnost, odnosno da je ovim institucijama potrebna korenita reforma, ali te reforme moramo izvršiti nakon konsultacija sa evropskim partnerima, saglasno potpisanim sporazumima sa EU i preuzetim obavezama u integracionim procesima“, navodi se u dopisu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.