U trendu

Čižov: Opasnost od sukoba na administrativnoj liniji

MOSKVA – Opasnost od izbijanja sukoba na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova i Metohije uvek postoji, ali sada je povišena, upozorio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

„Situacija je tamo napeta i zaista, rizik od izbijanja sukoba uvek postoji, ali sada je, očigledno, uvećan“, rekao je Čižov, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, nije čak stvar ni u konkretnom povodu, već je stvar složenija jer prištinske vlasti ne žele da ispune preuzete obaveze iz sporazuma koje su potpisali i aktuelna administracija i njeni prethodnici.

Čižov je naglasio da je EU bila svojevrsni garant ovog sporazuma i da su učinjeni različiti pokušaji da se situacija reši, kako od strane Unije tako i od drugih spoljnih učesnika.

„Ali do sada niko nije uspeo da promeni sadašnji, iskreno tvrdoglav i nimalo fleksibilan stav Prištine“, zaključio je ruski diplomata.

Povodom situacije na severu Kosova i Metohije prethodno se oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova i pozvalo NATO i EU da ubede Prištinu da povuče svoje specijalne snage sa severa KiM.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.