U trendu

Članice EANA u deklaraciji pozivaju na jednakost žena u rukovodstvima medija

ZAGREB – Predstavnice evropskih novinskih agencija okupljenih u Evropskom savezu novinskih agencija (EANA) usvojile su danas u Zagrebu deklaraciju kojom pozivaju na jednakost žena u rukovodstvima medijskih kuća i te organizacije.

U deklaraciji se poziva i na redovnu razmenu iskustava i umrežavanje kako bi se u medijskim kućama promovisala ravnopravnost i implementacija Načela osnaživanja žena (WEP) Ujedinjenih nacija.

Predstavnice devet agencija su na skupu čiji je domaćin bila hrvatska agencija Hina pokrenule radnu grupu koja će se baviti osnaživanjem žena u medijskim kućama i samoj organizaciji.

Tokom rasprave predstavnice novinskih agencija, većinom s juga i istoka Evrope, naglasile su da je zalaganje za to da žene budu zastupljenije na vodećim pozicijama ne sme da bude samo deklarativno, već da mora da rezultira konkretnim rezultatima.

Predsednik EANA Klemens Pig iz austrijske agencije APA rekao je da je cilj aktuelnog predsedništva te organizacije pojačati prisusvo žena u njenom rukovodstvu.

Direktorka kompanije Tačno d.o.o. Manja Grčić istakla je da iznenađuje činjenica da u upravnom odboru EANE nema nijedne žene i da predsednik te organizacije nikada nije bila žena, iako je u pitanju evropska asocijacija agencija.

„Ideja ovog skupa koji se održava prvi put je otvaranje ovih pitanja i jednog dugog puta koji će, nadamo se, omogućiti ravnopravnu ulogu žena u ovoj važnoj organizaciji“, poručila je Grčić.

EANA je osnovana je1956. godine i okuplja 33 novinske agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.