U trendu

Članice EU pozivaju ruske ambasadore da bi osudile aneksiju

RIM/HELSINKI/VARŠAVA – Zemlje članice EU, na osnovu zajedničke odluke, od danas pozivaju ruske ambasadore u ministarstva inostranih poslova da bi izaslanicima bio izražen protest zbog održavanja referenduma u četiri ukrajinske oblasti i njihovog pripajanja Rusiji.

Ministar inostranih poslova Italije Etore Frančesko Sekui izjavio je danas posle susreta sa ruskim ambasadorom u Rimu Sergejem Razovim da je pozvao ruskog izaslanika da bi izrazio protest zbog referenduma za pripajanje Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i u regiona Hersona i Zaporožja Rusiji.

Italija strogo osuđuje nezakonite referendume i ne priznaje njihove rezultate, naglasio je Sekui, navodeći da je pozivanje ruskih ambasadora na razgovor zajednička inicijativa zemalja EU, preneo je TAŠ.

Sekui je rekao i da će Italija podržati nove sankcije protiv Rusije.

Finski ministar inostranih poslova Peka Havisto pozvao je danas na razgovor ruskog ambasadora u Finskoj Pavela Kuznjecova kome je preneo istu poruku uz osudu referenduma.

Havisto je, na Tviteru, napisao da referendumi predstavljaju očigledno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukarajine i povelje UN, preneo je TAŠ.

Istovremeno je i poljsko ministarstvo inostranih poslova pozvalo na razgovor ruskog ambasadora u Poljskoj Sergeja Andrejeva zbog aneksije četiri ukrajinske oblasti, javio je TAŠ.

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Marcin Przidaš rekao je za TV N24 da su odnosi sa Rusijom zamrznuti i da neće biti diplomatskih kontakata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar