U trendu

CMG: Izveštaj razotkriva rastuće antiazijsko raspoloženje u SAD

Kinesko društvo za proučavanje ljudskih prava danas je objavilo izveštaj o rastućem antiazijskom raspoloženju u SAD, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

SAD se i dalje ponose time što sebe priznaju kao belu anglosaksonsku protestantsku zemlju, navodi se u izveštaju uz napomenu da su azijski Amerikanci, Afroamerikanci, Hispanoamerikanci i Indijanci podložni diskriminaciji i kršenju u različitim oblicima i ne mogu u potpunosti da uživaju svoja ljudska prava, dodaje CMG. 

Izveštaj se sastoji iz tri dela: Amerikanci azijskog porekla suočeni sa porastom rasističkih napada usred pandemije koronavirusa; rasizam protiv azijskih Amerikanaca nije jedinstven za pandemiju koronavirusa; i razlozi za rastuće antiazijsko raspoloženje usred pandemije koronavirusa.

U izveštaju se rastuće antiazijsko raspoloženje pripisuje rasističkim napadima nekih američkih političara na Kinu zbog korona virusa; efektima bele nadmoći; etiketama  „ugledne manjine“ koja okiva azijske Amerikance; antagonizmu između azijskih Amerikanaca i drugih etničkih manjina u SAD;i akcijama nekih američkih političara koje ozbiljno potkopavaju veze Kine i SAD.

Može se zaključiti da će u postpandemijskoj eri, čak i ako se antiazijski rasizam smiri, rasni napadi na kineske Amerikance nastaviti da rastu pod uticajem antikineske političke manipulacije američkih političara, navodi se u izveštaju i poziva na neophodnost stalne pažnje međunarodne zajednice ovom pitanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar