U trendu

CMG: Sveukupna narodna demokratija čini Kineze gospodarima zemlje

Koncept „sveukupne narodne demokratije“ koji je objasnio predsednik Kine Si Djinping je demokratski sistem koji garantuje da su ljudi gospodari zemlje i bavi se njihovim stvarnim potrebama, a to su prepoznatljive karakteristike demokratije u kineskom stilu, ocenila je u današnjem komentaru Kineska medijska grupa (CMG).

Nakon osnivanja Narodne Republike Kine, Kina je osigurala da „sva moć zemlje počiva na narodu“ kroz niz važnih političkih aranžmana kao što su uspostavljanje sistema Narodnog kongresa, višestranačka saradnja i sistem političkih konsultacija. Od 18. nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, vladajuća stranka u Kini produbila je svoje razumevanje demokratskog političkog razvoja i iznela glavni koncept „sveukupne narodne demokratije“, navodi se u komentaru.

Sve važnije zakonodavne odluke u Kini donose se u skladu sa procedurama, demokratskim promišljanjem i naučnim i demokratskim odlučivanjem. To obezbedjuje da svaki pravni sistem u potpunosti apsorbuje mišljenja svih sektora društva, čime se bolje štite interesi većine naroda, dodaje CMG.

„Medjunarodna zajednica treba da proceni da li je neka država demokratska ili ne“, naveo je poznati egipatski pravnik Šavki al-Sajid. On je naglasio da su ogromna razvojna dostignuća Kine dokazala da je kineska celokupna narodna demokratija razumna i efikasna, takodje je promovisala razvoj i napredak zemlje i inspirisala kreativnu vitalnost ljudi, piše CMG.

Postoji mnogo načina za postizanje demokratije, a oni ne mogu biti isti. Nedemokratično je samo po sebi koristiti jednog vladara za merenje bogatih i šarenih političkih sistema u svetu. Sa pojavom haosa u zapadnom društvenom upravljanju, zapadni „demokratski mit“ je srušen, navodi se u komentaru CMG i ističe da sve zemlje imaju pravo da izaberu sopstveni demokratski razvojni put u skladu sa svojim nacionalnim uslovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar