U trendu

CNN: Kina pokušava da spreči odlazak Pelosi na Tajvan

VAŠINGTON – Bela kuća je zabrinuta da bi Kina mogla da pribegne proglašenju zone zabrane letova iznad Tajvana, uoči moguće posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi, rekao je američki zvaničnik za CNN.

Kina bi takođe mogla da odgovori letenjem borbenih aviona dublje u samoproglašenu zonu protivvazdušne odbrane Tajvana, što bi moglo još više da podigne tenzije u regionu i izazove odgovor Tajpeja i Vašingtona, dodao je zvaničnik, bez preciziranja šta bi on u tom slučaju podrazumevao.

Kina je poslednjih meseci mnogo puta slala ratne avione u samoproglašenu zonu protivvazdušne odbrane Tajvana, što je potez kojim ne Peking ne krši nijedan međunarodni propis, ali koji obično dovodi do toga da Tajpej preduzima odbrambene mere predostrožnosti, uključujući ponekad i podizanje svojih borbenih aviona.

Kineski avioni nisu ulazili u teritorijalni vazdušni prostor ostrva, područje koje se proteže 12 nautičkih milja od njegove obale, a Stejt department konstantno poziva Kinu da prestane sa zastrašivanjem Tajvana, navodi CNN.

Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, mogla bi da poseti Tajvan u avgustu, prenosi američka televizija pozivajući se na više izvora upoznatih sa tim planom.

Neki drugi američki kongresmeni i bivši američki zvaničnici posećivali su Tajpej ove godine, ali bi Pelosi bila najviše rangirani član Kongresa koji je posetio Tajvan u poslednjih 25 godina.

Poseta Pelosi bi bila čin ignorisanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine, ozbiljno bi uticala na odnose Kine i SAD i poslala bi pogrešan signal snagama na Tajvanu koje žele nezavisnost, saopštilo je ranije kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.