U trendu

CNN: Ukrajinci srušili dron kineske proizvodnje na svojoj teritoriji

KIJEV – Ukrajinski vojnici oborili su automatskim oružjem na svojoj teritoriji lako dostupan dron kineske proizvodnje, koji je posedovao naoružanje, objavio je CNN.

Reč je o bespilotnoj letelici Mugin-5, koju je moguće kupiti preko sajta Alibaba za samo 15.000 dolara, a koja je naknadno opremljena i naoružana, navodi američka televizija.

Iz Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) za CNN je rečeno da su ih njihovi agenti, koji se nalaze na teritoriji pod ruskom kontrolom, upozorili da je odatle lansirana bespilotna letelica koja je krenula ka ukrajinskoj meti.

SBU je tada podigla uzbunu sa vojnim jedinicama sa sedištem u istočnoj Ukrajini, u blizini grada Slavjanska, a u subotu, oko 2 sata ujutru, borci 111. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine locirali su letelicu.
Dron je leteo na veoma maloj visini, dovoljno blizu da su mogli da ga obore ručnim oružjem AK-47.

Kompanija Mugin Limited potvrdila je za CNN da je u pitanju njihova letelica, nazvavši ovo „nesrećnim incidentom“.

Naoružani komercijalni dron nije imao kameru, što znači da nije mogao da se koristi za izviđanje i to ga suštinski čini nenavođenom bombom.

CNN navodi da je na prednjem delu drona vidljiva rupa od metka, da se letelica raspala i pretrpela značajnu štetu.

Vojnici su novinarima takođe pokazali krater na zemlji koji je stvorila bomba koju je nosio dron, teška oko 20 kilograma, koju su kasnije ukrajinski borci bezbedno detonirali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.