U trendu

Crna Gora: Demokratski front predlaže nove izbore

PODGORICA – Poslanici Demokratskog fronta neće podržati inicijativu za smenu Vlade Zdravka Krivokapića i neće prisustvovati sednici parlamanta u poneđeljak, saopštio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.

U DF-u predlažu da se vrati mandat građanima i da se organzuju novi izbori.

„Građani treba ponovo da biraju svoje predstavnike u parlamentu i oni će, nadam se, biti bolji i mudriji od nas i izabrati novu vladu“, poručio je Mandić, prenosi RTCG.

„Nakon 200 dana od formiranja Vlade, organizovali smo prvi sastanak parlamentarne većine, na kojem smo svi ocenili da stanje nije održivo i da se nešto mora menjati. Tada su postojala dva modela – rekonstrukcija, koju su dominantno zastupale Demokrate, i izbor nove Vlade, što je bio predlog DF-a. Mi smo na kraju pristali na rekonstrukciju, ali jedan konstituent parlamentarne većine i premijer su kazali da je najbolje da sve ostane po starom“, kazao je Mandić.

Front je predlagao novog premijera koga bi dogovorile Demokrate i URA, kao i novi odnos snaga u Vladi, uključujući i manjinske partije.

„Naša inicijativa nije dobila podršku parlamentarne većine i što se nas tiče, to je završena priča. Na našim stranačkim organima smo zaključili da parlamentarna većima nije ispunila očekivanja“, kazao je Mandić.

On je kazao da će predložiti kolegama iz parlamentarne većine i predstavnicima nacionalnih manjina da se vrati mandat građanima.

„To je najpoštenije rešenje, gde će građani ponovo birati svoje predstavnike u parlamentu. Verujem da će biti mudriji od nas i izabrati Vladu koja može da odgovori zahtevima većinske Crne Gore koja će se konstituisati na narednim izborima“, istakao je Mandić.

Rekao je da je ekspertska vlada kompromitovala pobedu na izborima, a da je čvrsto srasla sa foteljama.

„Ovo je najpoštenije rešenje do kojeg moramo da dođemo na inicijativu parlamentarne većine“, kazao je Mandić.

On je saopštio da poslanici DF-a neće glasati za pad Vlade.

„Ne zato što je to loša inicijativa, nego znamo da su sve Vlade DPS-a bile gore od ove Vlade koju ocenjujemo negativnom ocenom“, poručio je Mandić.

On je naveo da neće biti u skupštinskoj sali u ponedeljak i da će jasno saopštiti da ne podržavaju Vladu Zdravka Krivokapića.

„Nakon tog glasanja imaćemo važne podatke, koji će se iskazati kroz broj glasova koji ne podržavaju vladi i nalaze se van skupštinske sale i kroz glasove koji će glasati i saopštiti svoj stav o vladi“, rekao je Mandić, uz ocenu da opozicija neće imati preko 40 glasova za pad Vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.