U trendu

Crna Gora i EK zajedno u borbi protiv terorizma

PODGORICA – Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopštio je danas da su Crna Gora i Evropska komisija zaključile Sporazum o sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu.

On je to rekao nakon Foruma EU-ZB i dodao da je sporazum potpisao sa evropskim komesarom za unutrašnje poslove Dimitrisom Avramopulosom i da će ta zemlja, uz pomoć EU raditi na jačanju nacionalnih kapaciteta u delu prevencije, sprečavanja i suzbijanja terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije, prenosi CdM.

„Crna Gora, kao država kojoj je regionalna saradnja jedan od temelja politike, kao država koja ni sa jednom zemljom regiona nema ni jedno otvoreno pitanje i dalje će biti čvrst oslonac EU u saradnji sa državama Zapadnog Balkana. Danas su se države ovog regiona saglasile da unaprede saradnju sa Evropskom graničnom i obalskom stražom (FRONTEKS) i sa EUROPOL-om, u efikasnom praćenju, boljem upravljanju granicama i migracijama“, rekao je on.

Kako je rekao, jasno je saopšteno da će Evropska unija nastaviti da pruža pomoć Crnoj Gori, što će doprineti stabilnijem i bezbednijem Zapadnom Balkanu i daljem napretku ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

„Jači Zapadni Balkan znači jača Evropa. Zato je integracija Zapadnog Balkana u EU investicija u bezbednost i stabilnost Evrope u celini“, rekao je Nuhodžić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.