U trendu

Crnogorci, Hrvati i Bugari biće ustavna kategorija u RSM

PODGORICA – Crnogorci, Hrvati i Bugari će usvajanjem ustavnih amandmana u Severnoj Makedoniji postati ustavna kategorija, rekao je danas novoimenovani ambasador RSM u Podgorici Zećir Ramčilović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava informisao ministra Fatmira Đeku o postupku usvajanja ustavnih amandmana i ponovio nicijativu za formiranje makedonskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori.

Makedonski diplomata je stakao da su Crna Gora i Republika Severna Makedonija kontinuirana podrška jedna drugoj u mnogim oblastima od interesa, a posebno u procesu evropskih integracija.

Đeka je, kako se navodi, poručio novoimenovanom ambasadoru da Crna Gora snažno podržava evropsku agendu zemalja regiona i da će pružiti svaku ekspertsku i tehničku pomoć Severnoj Makedoniji na njenom integracionom putu.

„Proces evropskih integracija smatra se najboljom aktuelnom platformom za razmenu mišljenja i iskustava u cilju unapređenja postojećih mogućnosti za obe zemlje“, smatra Đeka.

Ambasador Ramčilović je zahvalio na prijemu i dodao da mu je posebno zadovoljstvo što je dobio mandat u Crnoj Gori, prijateljskoj, bliskoj zemlji koja ima bogato iskustvo u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Sagornici su, navodi se, razmenili mišljenja u vezi sa zajedničkim izazovima dve zemlje, o važnosti očuvanja i daljeg unapređenja međudržavnih odnosa i saradnje u oblastima zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Konstatovali su da se regionalna i međunarodna saradnja može unaprediti kroz pozitivne primere, koje svaka država može implementirati uz prilagođavanje svojim prilikama.

Poručeno je da je zajednička vizija dve države da svoju budućnost grade na tekovinama evropskih vrednosti, potvrda svih dosadašnjih zalaganja za bolju budućnost regiona i dodali da tim putem treba nastaviti predano raditi i uložiti sve potrebne zajedničke napore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar