U trendu

„Curenje“ u CDU razljutilo Zelene i FDP

BERLIN – U Nemačkoj bi danas CDU trebalo da razgovara sa Zelenima o mogućoj „Jamajka koaliciji“, ali curenje informacija o dosadašnjm pregovorima mogla bi osujetiti izglede šefa unionista Armina Lašeta da postane kancelar.

Nakon prvih razgovora o budućoj vladi Nemačke iz CDU su istakli da su optimisti da će FDP prihvatiti „Jamajka koaliciiju“.

Nemačkom dnevniku „Bild“ preneto je iz redova CDU da je FDP jasno signalizirala da je spremna da uđe u koaluciju sa Zelenima i CDU.

To je izazvalo kod Zelenih, FDP, kao i SPD masivno zaprepašćenje, jer je dogovoreno da se, za vreme trajanja sondiranja mogućnosti za uspostavljanje koalicije, ne izlazi u javnost sa informacijama o razgovorima.

Taj dogovor je funkcionisano sve dok CDU nije došla na red da pregovora sa FDP.
Naime, prethodno je SPD razgovarala sa FDP i Zelenima i ništa nije izneo u javnost.

„Proteklog vikenda bilo je tri razgovora na kojima je učestvovala FDP. Sa dva se ništa nije čulo, a sa jednog u medijima su dospele navodne informacije“, kazao je Johanes Fogel, potpredsdnik FDP preko tvitera.

Političar Zelenih Čem Ezdemir nazvao je „curenje“ informacija iz CDU kao signal za interne probleme u rukovodstvu stranke.

Sada FDP i Zeleni sumnjaju u sposobnosti za pregovore CDU, što bi moglo upropastiti sve snove Lašeta o sedanje u kancelarsku fotelju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.