U trendu

Cveće i sećanje na Dmitra Obradovića, mirotvorca s Korduna

ZAGREB – Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac i načelnik opštine Vrginmost Milan Vrga položili su danas cveće na grob u Čemernici i odali poštu Dmitru Obradoviću, mirotvorcu s Korduna kojeg su, kako se navodi, pre trideset godina ubili srpski ekstremisti.

Dmitar Obradović, nekadašnji predsednik skupštine opštine Vrginmost, ubijen je 4. jula 1992. godine.

Kao čelnik opštine Vrginmost javno se zalagao i angažovao na očuvanja mira, tolerancije i poštovanja između Hrvata i Srba na Kordunu, saopštilo je SNV, prenosi portal Index.hr.

„Verujući u mirno političko rešenje zalagao se za očuvanje dijaloga i zajedničkog života hrvatskog i srpskog naroda i bio je jedan od retkih glasova razuma u to vreme“, rekao je danas Pupovac.

Podsetio je da je na automobil koji je vozio Obradović iz zasede ispaljeno 36 metaka.

„Krajiška vlast za ubistvo je optužila ‘hrvatske teroriste’, ali je brzo bilo jasno da su to učinili ekstremisti iz srpskih redova koji nisu hteli da daju šansu miru“, napisao je saborski poslanik SDŠ Boris Milošević u Fejsbuk objavi.

U saopštenju SNV podseća da su Obradovića „njegovi optuživali za antisrpstvo, ekstremni komunizam i izdaju svog naroda, dok su ga s druge strane Hrvati prozivali da je ‘četnik’ i protiv njega pokrenuli krivični postupak“.

„Obradović je insistirao na dijalogu i suživotu Hrvata i Srba i podržavao je rad tek osnovanog Srpskog demokratskog foruma“, navedeno je u saopštenju SNV.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.