U trendu

Cvijanović: Uvek je vreme za srpsko jedinstvo

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su predstavnici vlasti otvoreni za razgovore sa opozicionim partijama u RS o pitanju vraćanja nadležnosti, koje je jedno od ključnih za budućnost.

„Ovo je jedno od pitanja oko koga treba da se objedinimo i ne treba da neka dnevno-politička pitanja, neslaganja, animoziteti, frustracije ili bilo šta drugo osujeti neki plodonosan rad koji bi trebalo da bude zajednički“, rekla je Cvijanović novinarima, prenosi RTRS.

Odgovarajući na pitanje da li je vreme za srpsko jedinstvo po pitanju vraćanja nadležnosti, Cvijanović je rekla da je vreme svaki put kada se radi o strateškim važnim pitanjima za Republiku Srpsku.

„Svaki put kada radimo na očuvanju naših nadležnosti i delujemo u skladu sa onim što nam je dao Dejtonsi sporazum naravno da je više nego poželjno da političke partije jednako ozbiljno pristupe problemu, čak i onda kada imaju možda različite vizije o tome na koji način razrešiti određena pitanja i kako doći do određenog zajedničkog cilja“, rekla je Cvijanović.

„Mnogo pitanja se vezuje za to koliko smo u stanju da očuvamo svoje ustavne kapacitete i da trasiramo neki put. Uvek smo govorili da smo otvoreni za pregovore i da želimo da razgovarano sa svima u okviru BiH, da tri konstitutivna naroda razgovaraju, kao i institucije sa različitih nivoa vlasti“, rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da ima mnogo pitanja koja zahtevaju angažman svih, a to bi onda značilo da kada već žele da razgovaraju sa svima u okviru BiH da u tim razgovorima učestvuju i predstavnici političkih partija vladajuće strukture i opozicionog bloka.

„Taj poziv za razgovore je trajan. To je otvoren poziv prema našim partnerima u okviru Federacije BiH i predstavnicima različitih konstitutivnih naroda i institucija. Uvek je otvoren i poziv prema opozicionim partijama u Republici Srpskoj“, rekla je Cvijanović.

Ona je navela da ne vidi bilo kakav benefit u tome da se bilo ko isključuje iz takvih rasprava, ukazujući da je suštinski važno za Republiku Srpsku da očuva svoje ustavne nadležnosti.

„Srpska ne spori činjenicu da se nalazi u okviru BiH, ali u okviru BiH smo se prilično odmakli od onoga što je dejtonski ustavni koncept koji nam je dao ne samo mir, nego nam je uspostavio i politički ustavni sistem“, rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je vreme da se stvari dovedu u red i da se na bazi partnerstva i opšteg konsenzusa dođe do rešenja koja će biti održiva i koja će sve držati u dobroj atmosferi u okviru BiH.

„Ono što smo do sada videli jeste nered i nemir. Mnogo toga se odmaklo od onoga što su dejtonska rešenja i ništa od toga nam nije donelo ni bolji život ni bolje razumevanje, kao ni bolje funkcionisanje institucija, niti nam je donelo manje troškova“, rekla je Cvijanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar