U trendu

D. Knežević ostao pri tužbe protiv Mila Đukanovića

PODGORICA – U podgoričkom Višem sudu održano je ročište o zakotinosti i opravdanosti optužnice biznismena Duška Kneževića protiv predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, zbog krivičnog dela – pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Advokat Kneževića, Zdravko Đukanović je na ročistu rekao da je na sastanku vrha Demokratske partije socijalista (DPS) 1. septembra prošle godine, napravljena taktika „pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i promene rezultata parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta“ iste godine.

Knežević, za kojim je Crna Gora raspisala poternicu, nije prisustvovao jučerašnjem ročistu, a njegov advokat Zdravko Đukanović je rekao da u svemu ostaju kod optužnice.

„Smatramo da je u radnjama Mila Đukanovića u avgustu i septembru 2020. godine u Podgorici izvršeno krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja…Naime, u označenom periodu, a posebno na sastanku najviših državnih funkcionera DPS-a koji je održan 1. septembra 2020. godine, napravljena je jedna taktika radi pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i promene rezultata parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020., ponovivo je Đukanović.

Rekao je da je tom prilikom dogovoren način da se nestabilnost izazove što većim brojem incidenata, gde bi se „koristila obeležja Srbije i četničke i ruske zastave“.

„Između ostalog naloženo je provociranje Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, i ovakvim veštačkim produkovanim incidentima izvještavanje ambasada Evropske unije“, rekao je advokat Đukanović.

Dodao je i da je poziv na taj skup upućen s namerom da se pretvori u nasilne proteste, pod sloganom – „Ako treba da gori Podgorica, ima da gori, ako treba da se ruši Podgorica, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine krojiti neće, svi u Podgoricu, bunt je spreman“.

Predložio je da se kao svedoci saslušaju članovi glavnog i gradskog odbora DPS-a, koji su prisutvovali tom sastanku.

Branilac optuženog, advokat Dragoljub Đukanović je kazao da optužnica ne sadrži sve ono što bi jedan takav akt morao da sadrži i zatražio obustavljenje postupka.

Nakon okončanog ročišta, sudija je kazala da će sud odluku doneti i dostaviti strankama u roku od 15 dana, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.