U trendu

Da li će Obama posetiti Hirošimu?

Japanski list „Nikei“ objavio je da se očekuje da američki predsednik Barak Obama poseti Hirošimu posle samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7) sledećeg meseca.

To bi bila prva poseta jednog predsednika SAD japanskom gradu, uništenom u američkom nuklearnom napadu pre 71 godine, preneo je Rojters.

Pozivajući se na neimenovane istaknute zvaničnike američke vlade, japanski poslovni dnevnik „Nikei“ navodi da Vašington namerava da Tokiju predloži tu posetu 27. maja, kada se samit bude završio.

Japanski zvaničnici zasad se nisu oglasili po ovom pitanju.

Britanska agencija navodi da bi poseta američkog predsednika Hirošimi izazvala kontroverze u SAD ukoliko bi došlo do zvaničnog izvinjenja zbog bacanja atomske bombe u avgustu 1945. godine, koja je ubila 140.000 ljudi.

Većina Amerikanaca smatra da je Bombardovanje Hirošime i potom Nagasakija bilo opravdano da bise se okončao rat i spasili životi američkih državljana, dok većina Japanaca misli suprotno, napominje Rojters.

Memorijalni centar žtvama atomske bombe u Hirošimi nedano je posetio američki državni sekretar Džon Keri koji je tom prilikom izjavio da je „duboko potresen“.

„Želim da izrazim koliko sam duboko počašćen i potresen na ličnom nivou“ rekao je Keri 11. aprila – prvi američki državni sekretar koji je posetio memorijal u Hirošimi.

On je novinarima rekao da je muzej dotiče sva osećanja.

Zvaničnici Bele kuće su nedavno otkrili da predsednik Obama razmatra mogućnost da kasnije ovog meseca, u vreme održavanja samita G7, poseti Hirošimu, iako se samit održava u drugom delu Japana.

Kerijeva poseta Hirošimi, kao i spekulacije da bi i Obama mogao da poseti taj grad, izazvao je sugestije da bi zvanični Vašington mogao zvanično da se izvini zbog bacanja atomske bombe.

Najveći deo žrtava u Hirošimi je poginulo kad je bomba bačena 6. avgusta, dok su hiljade preminule kasnije od posledica radijacije.

Tri dana kasnije, 9. avgusta 1945. godine, američke snage su bacile drugu atomsku bombu na Nagasaki, gde je poginulo 74.000 ljudi.

Manje od nedelju dana kasnije, 15. avgusta, japanski car Hirohito je potpisao kapitulaciju Japana, čime je okončan Drugi svetski rat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.