Da li je Anegret Kramp-Karenbauer prava osoba da vodi Nemačku

BERLIN – Činilo se da je Anegret Kramp-Karenbauer imala otvoren put da nasledi Angelu Merkel na mestu kancelarke kada ju je zamenila na čelu vladajućih demohrišćana.

Deset meseci kasnije, ipak, članovi njene stranke raspravljaju da li je AKK prava osoba da vodi najmoćniju zemlju i najveću ekonomiju u EU.

Njen rejting je opao nakon nekoliko gafova u javnosti, a CDU je pod njenih rukovodstvom pretrpeo značajne gubitke na izborima za Evropski parlament, piše Rojters.

Visoki zvaničnici CDU kažu da ona još uvek ima vremena da se dokaže. Ona i Merkelova tvrde da će kancelarka završiti mandat 2021. godine što demohrišćanima daje više od godinu dana da se dogovore o kandidatu.

Međutim, rastu sumnje o tome da li je AKK pogodna da bude kancelarka. „Pitanje kancelarke još nije rešeno“, rekao je političar CDU za Rojters.

Ulozi su veliki, ocenjuje agencija. Haotična tranzicija vlasti bi mogla da destabilizuje Nemačku posle decenije ekonomske ekspanije na čelu sa Merkel koja je godinama najuticajniji evropski šef vlade.

Eventualna politička neizvesnost u Nemačkoj bi donela veću zabrinutost mnogim članicama EU koje traže jedinstvo i pouzdane, predvidljive saveznike u trenutku kada bi budućnost Unije mogla da bude ugrožena izlaskom Britanije, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.