U trendu

Da li naučnici kriju zagađenje u Sibiru ?

MOSKVA – Sibirski ogranak Ruske akademije nauka zaključio je da se čak 78 odsto najzagađenijih ruskih gradova nalazi na području Sibira, ali su naučnici odlučili da blokiraju objavljivanje izveštaja o zagađenju u toj ruskoj regiji iz straha da bi to moglo da naljutiti glasače uoči parlamentarnih izbora, zakazanih za septembar ove godine, tvrdi lokalni portal „Tayga.info“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima je juče rekao kako nema ni govora da je vlada pokušala da zaustavi objavljivanje zabrinjavajućeg istraživanja.

„Naučnici su sami tako odlučili“, kazao je Peskov.

Portal „Tayga.info“ piše da je sibirski ogranak Ruske akademije nauka navodno odlučio da stavi oznaku tajnosti na izveštaj o zagađenju, kao i da su uskratili pristup snimcima javne rasprave, objavljenim na Jutjubu.
Naučnici su nalaze o zagađenju povezali sa povećanim brojem poremećaja kod novorođenčadi, dečjih bolesti kao i karcinoma zabeleženih u toj ruskoj regiji, piše sibirski portal.

Na portalu Tayga.info, čiji su novinari, kako se navodi, imali priliku da vide snimak, kaže se da je na blokiranje izveštaja pozivao Aleksej Kontorovič, osnivač Instituta za geologiju nafte i gasa sibirskog ogranka akademije nauka, prenosi „Jutarnji list“.

„Zamislite da objavimo ove izveštaje sa koncentrisanim informacijama, poput bombe, pred izbore“, kazao je Kontorovič na snimku.

Kontorovičev kolega i jedan od autora istraživanja, čelnik Instituta za atmosfersku optiku Igor Ptašnik, kazao je za portal „Open Media“ kako je odluka o blokadi objave samo skrenula dodatnu pažnju na sam izveštaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.