U trendu

Dačić pozvao na poštovanje sporazuma iz Minska

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS Ivica Dačić pozvao je danas sve potpisnike sporazuma iz Minska da poštuju ono što su potpisali i da rade na sprovođenju svih odredbi sporazuma.

Posle razgovora sa šefom ukrajinske diplomatije Pavelom Klimkinom i zvaničnicima OEBS-a u Kijevu, Dačić je rekao da je Srbija kao predsedavajuća OEBS spremna da uloži sve da pomogne u lakšem rešavanju konflikta i ostvarivanju napretka u Ukrajini, ističući da je ukrajinska kriza veliki izazov za OEBS.

Dačić je danas u Kijevu razgovarao i sa šefom Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini ambasadorom Ertugrulom Apakanom, svojim specijalnim predstavnikom u Ukrajini i u Trilateralnoj kontakt grupi ambasadorom Martinom Sajdikom i projektnim koordinatorom OEBS-a ambasadorom Vajdotasom Verbom.

On je rekao da je u ime Trojke OEBS ovlašćen da prenese poruke da sporazumi iz Minska čine jedinstvenu celinu i sve njihove odredbe treba da budu sprovedene. „Ne može se sprovoditi samo deo sporazuma, taj paket se mora u celini sprovoditi“, naglasio je.

„Mi smatramo da oružje mora da zaćuti, primirje i prekid vatre mora da se poštuje, smatramo da teško naoružanje treba da bude povučeno i da OEBS-ova Specijalna posmatračka misija treba da ima na raspolaganju sva sredstva za verifikaciju“, rekao je Dačić.

Potrebno je, kako je dodao, i da se obezbedi nesmetani pristup za posmatrače OEBS-a i puno poštovanje njihove sigurnosti. kao i  dogovor o planu dezangažovanja na pojedinim žarištima, uključujući i Širokino.

Prema Dačićevim rečima, potrebno je da se ubrza politički proces, odnosno politički dogovor o održavanju lokalnih izbora, kao i o ustavnoj reformi koja treba da bude usmerena na decentralizaciju uz davanje određenog statusa Donbas regionu.

Povodom informacija da se Srbi u Istočnoj Ukrajini bore na strani Donjecka i Luganjska, Dačić je naglasio da Srbija procesuira sve one koji učestvuju u ratnom sukobu bilo gde u svetu, uključujući i Ukrajinu, naglasivši da „svakoga ko učestvuje u konfliktima van Srbije, u Srbiji čeka zatvor“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.