najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dačić u Kanadi o poboljšanju viznog režima, direktnim avio letovima, trgovini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji danas završava četvorodnevnu posetu Kanadi zatražio je od kanadskog ministra za imigraciju, državljanstvo i izbeglice Džona Mekaluma (John McCallum) da se sa mrtve tačke pokrene problem restriktivne politike viznog režima koju Kanada sprovodi prema gradjanima Srbije.

U izjavi za agenciju Beta Dačić je kazao da je kanadskom ministru u Otavi predočio niz argumenata za poboljšanje viznog režima naročito u vezi restriktivnih mera koje je Kanada primenjivala prema gradjanima Srbije još pre 2000. godine.

“Kanada se još pridržava strogih viznih zahteva i to ne pojedinačno, po nekom spisku, nego taj vizni režim sadrži opšte odrednice nekada primenjivane prema gradjanima Srbije, a dan-danas se odnose na hiljade i hiljade ljudi”, objasnio je srpski ministar.

On je još kazao i da kod gradjana Srbije postoji neraspoloženje o načinu kako se razgovara sa tražiocima viza, gde se primaju zahtevi i izdaju vize, a veliki broj podnosilaca zahteva za vize biva odbijen.

“Rekao sam kanadskom ministru da Srbija ne zaslužuje takav tretman zato što je bolja i razvijenija nego neke države u regionu kojima je Kanada ukinula vize”, naglasio je Dačić.

Dačić je dodao da je za sada prerano govoriti da li će i kada kanadske vize biti potpuno ukinute, ali da će naredni meseci i iduća godina biti period daljih ozbiljnih razgovora o olakšavanju viznog režima.

U razgovoru sa dopisnikom Bete iz Otave Dačić je takodje najavio da će potpisati memorandum o razumevanju o vazdušnom saobraćaju i otvaranju procesa pregovora srpske i kanadske avio-kompanije.

Šef diplomatije Srbije rekao je da to neće biti samo pitanje za politički dijalog već i za komercijalnu računicu Er Srbije i Er Kanade i da te kompanije treba da nadju najbolje komercijalne varijante za otvaranje direktnih letova iz Beograda, pre svega do Toronta.

“Njihovi predstavnici treba da se dogovore koliko će biti letova, da li se i koliko isplate itd. Nema, medjutim, sumnje da bi uspostavljanje direktne avio-veze sa Kanadom bilo značajno za naše gradjane, a takodje i za zemlju”, obrazložio je Dačić dugogodišnje nerešeno pitanje koje datira još od raspada bivše Jugoslavije.

Ekonomska saradnja, ne samo u saobraćaju, bila je druga važna tematska celina u razgovorima srpskog ministra i kanadskih domaćina.

“Trgovinska razmena Srbije i Kanade prošle godine iznosila je 42 miliona evra što jezaista malo. Moguće je da je obim i veći jer danas kapital nije nacionalno obojen, teško je utvrditi poreklo kapitala i kojoj zemlji pripada neka kompanija. Ipak znatan broj kanadskih kompanija posluje u Srbiji, a naročito interesovanje pokazuju rudarsko-energetske firme. O tome sam razgovarao sa predstavnicima takvih kompanija, ali i sa zvaničnicima institucije koja pomaže nastup kanadskih firmi na inostranim tržištima”, rekao je Dačić.

Dajući pregled svoje četvorodnevne posete Kanadi srpski ministar je ocenio da su razgovori sa kanadskim političarima, uključujući i predsedavajuće oba doma kanadskog parlamenta bili veoma dobri i korisni.

“Impresioniran sam i činjenicom da je srpska zastava bila na jarbolu pred parlamentom u Otavi kao znak pozdrava nama – gostima, a takodje i time što je sednica poslaničkog doma bila na kratko prekinuta da bi me poslanici pozdravili. To jeste simboličan gest, ali ga navodim zato što sa Kanadjanima godinama nismo imali bilateralne kontakte i moja poseta je prva poseta jednog ministra spoljnih poslova posle 14 godina, odnosno od 2002. kada je Kanadu posetio Goran Svilanović, rekao je za Betu ministar Dačić.

Ivica Dačić i članovi srpske delegacije prisustvovali su u ambasadi u Otavi prijemu koji je priredio ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu.

Prijemu su prisustvovali predstavnici kanadskih političkih i drugih institucija, članovi diplomatskog kora i pripadnici srpske dijaspore u prestonici Kanade.

Nastupile su i članice srpske folklorne grupe “Legende” iz Gatinoa, frankofonog grada u sastavu otavskog regiona, kao i lokalni srpski muzičari-doseljenici.

Tokom posete Kanadi od 12. do 15. novembra ministar Dačić posetio je i Toronto gde je takodje razgovarao i sa iseljenicima iz Srbije koji žive i rade u toj najvećoj kanadskoj metropoli.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike