U trendu

Dacic: Zastita novinara deo demokratskog kapaciteta Srbije

BEČ – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je danas u Beču učestvovao na skupu posvećenom bezbednosti novinara, izjavio je da je sastavni deo demokratskog kapaciteta naše zemlje upravo nastojanje da se zaštite novinari.

“Želimo svima jasno da kažemo da je sastavni deo našeg demokratsokg kapaciteta upravo nastoajnje da se zaštite novinari i da je, u tom pogledu, Srbija preduzela aktivnosti koje idu čak i korak dalje”, rekao je Dačić u izjavi novinarima.

Tako u Srbiji, naveo je, postoji direktna telefonska linija, dostupna 24 sata za prijavljivanje svih oblika nasilja i pretnji novinarima.

Dačić je ukazao da je tema slobode medija i zaštite prava novinara važna u današnjem svetu i naglasio da će Srbija nastaviti da sprovodi zajedničke aktivnosti sa UN, UNESKO i EU, posebno sa OEBS-om, u daljoj implementaciji svega što je dogovoreno.

Na konstataciju da se, prema podacima Evropske federacije novinara, za samo dvoje novinara u Srbiji “računa” da su ubijeni, Dada Vujasinović i Slavko Ćuruvija, Dačić je rekao da je to pitanje za nadležne organe koji se time bave.

“Želimo da istražimo sve, da se dođe do pune istine. Podržvamo rad Komisije za istraživanje ubistava novinara, koja se time bavi, i drugih zakonovdavnih i istražnih organa”, rekao je Dačić.

Primetio je, međutim, da se tu, očigledno, ne računaju novinari koji su nestali u sukobima na KiM, BiH i u Hrvatskoj, a srpskog su porekla.

“Pa, ispada da je lov na novinara srpskog porekla legitiman i ne ulazi u kvote zbog kojih neko treba da se zabrine… Ali, mi ne treba i ne smemo da kukamo, već da radimo na tome, i da na ovakvim skupovima o tome govorimo”, rekao je Dačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar