Dan: Zaustavljeni pregovori o formiranju vlasti u Podgorici

PODGORICA – Četvrti dan od inteziviranja pregovora pobednika lokalnih izbora od 23. oktobra prošle godine o formiranju vlasti u Podgorici došlo je do nesuglasica pa su umesto konkretnih dogovora pregovori zaustavljeni, piše danas portal podgoričkog Dana.

Da li se radi o konačnom prekidanju pregovora ili samo trenutnim nesuglasicama niko, kažu, od pregovarača juče nije hteo da se izjasni nakon sat i po razgovora.

U odnosu na ranije promenjeni su i pregovarački timovi, pa je juče po prvi put na sastanak stigla Olivera Injac, kandidatkinja Pokreta Evropa sad za gradonačelnicu. Sa njom je bio Boris Pejović, generalni sekretar partije. U ime Demokratskog fronta bili su Koča Đurišić, Radoš Zečević, Vladimir Bulatović, Dejan Vujisić i Branka Bošnjak, koaliciju Demokrate predstavljali su Danilo Šaranović, Vladimir Čađenović i Branko Kovačević, ispred URA Luka Rakčević, a Demosa Miljana Kićović.

Kako Dan saznaje „kamen spoticanja“ bio je Sekretarijat za finansije koji je tražio Pokret Evropa sad i neslaganje sa već, kako je u nedelju rečeno, usaglašenim modelom raspodele funkcija naizmenično gde bi DF birao prvi.

Prema dogovoru od nedelje od 48 funkcija u organima uprave i preduzećima Glavnog grada Demokratskom frontu trebalo je da pripadne 17, Pokretu Evropa sad 15, Demokratama deset, a Građanskom pokretu URA šest. Tada je dogovoren i model raspodele funkcija koji je podrazumevao neizmenično biranje gde bi DF birao prvi.

Za sutra je najavljeno održavanje konstitutivne sednice gradskog parlamenta, a otvoreno pitanje je da li će biti biran predsednik, piše Dan.

Ta pozicija, podsećaju, pripala je DF – u, odnosno Jeleni Borovinić Bojović. U slučaju da nema dogovora većine to praktično znači da će samo biti verifikovani odbornički mandatai i sednica prekinuta.

Po zakonu skupština se mora konstituisati u roku od 60 dana od objavljina konačnih rezultata izbora, a u slučaju da do toga ne dođe raspisuju se novi izbori. Skupština se smatra konstituisanom izborom predsednika. Konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici objavljeni su 23. marta.

Dan piše da su pregovarači juče nameravali da idu dalje u sklapanju mozaika vlasti te da ih privode kraju, ali nisu stigli ni do dnevnog reda. Pozivajući se na svoja saznanja navode da su se izjašnjavali o tome važi li dogovor od nedelje i iz Pokreta Evropa sad nije stigao glas „za“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.