U trendu

Danas novi pokušaj EU da usvoji šesti paket sankcija

BRISEL – Ambasadori EU danas će se ponovo sastati pošto u sredu nisu uspeli konačno da daju ”zeleno svetlo” na šesti paket sankcija koji su početkom nedelje dogovorili lideri EU 27 na dvodnevnom samitu u Briselu.

Na jučerašnjem sastanku u Briselu, Mađarska je pred ambasadore zemalja članica stavila novi zahtev koji se odnosi na izuzimanje poglavara Ruske pravoslavne crkve, patrijarha Kirila, sa liste osoba sankcionisanih zabog ruske invazije na Ukrajinu.

Šesti paket sankcija EU protiv Ruske Federacije obuhvata delimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, iz koga je Mađarska izuzeta, isključivanje najveće ruske banke, Sberbanke iz swift sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državana ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba i entiteta, na kojoj je trebalo da se nađe i patrijarh Kiril.

Da bi šesti paket sankcija stupio na snagu, konsenzus o pravnom tekstu mora da se postigne na nivou držva članica, a sama regulativa objavi u EU službenom glasniku.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl MIšel, najavio je u utorak, na kraju samita EU lidera, da očekuje da će paket sankcija biti odobren u ”naredna dva dana”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.