U trendu

Danijela Đurović za CMG: Kvalitetna saradnja sa Kinom uprkos različitim sistemima demokratije

Predsednica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović izjavila je da Crna Gora i Kina mogu da ostvare kvalitetnu saradnju uprkos različitim sistemima demokratije.

U intervjuu Kineskoj medijskoj grupi (CNG) Đurović je navela da je Kina tradicionalno prijateljska zemlja Crnoj Gori koja će, kako je dodala, sa dužnom pažnjom pratiti zasedanja Svekineskog narodnog kongresa 14. saziva i zasedanje Kineske narodne političke konsultativne konferencije 14. saziva.

Uz konstataciju da su ovogodišnja zasedanja u Kini po mnogo čemu važna, Đurović je kazala da su njena očekivanja od Svekineskog narodnog kongresa 14. saziva, pored toga što će izabrati novo rukovodstvo koje će Kinu voditi u narednom petogodišnjem periodu, da će to novoizabrano rukovodstvo u duhu odluka 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine sve zacrtane ciljeve i zadatke svog najvećeg partijskog tela pretočiti u strategiju razvoja Kine za naredni period.

„Takođe, očekujem i donošenje brojnih zakona koji će nastaviti reformski kurs zemlje i dodatno osnažiti ekonomiju druge po veličini ekonomske sile u svetu i učvrstiti njen, ionako jak međunarodni položaj“, kazala je Đurović.

Ona je ocenila da je kineski sistem narodnog kongresa važno institucionalno sredstvo za ostvarivanje narodne demokratije, kao i platforma za garantovanje širokog učešća građana u društvenim procesima.

„Namera je da ovaj model integriše demokratske izbore, demokratske konsultacije, demokratsko donošenje odluka i demokratski nadzor. Po oceni rukovodstva Narodne Republike Kine ovaj model demokratije dao je vidljive rezultate, što može da posluži kao inspiracija ostalima. Očekujem da celokupan proces narodne demokratije štiti fundamentalne interese ogromne većine ljudi, uzimajući u obzir sve aspekte društvenih tokova i javnog raspoloženja“, kazala je.

Ona je izrazila uverenje da Crna Gora i Kina, bez obzira na različite sisteme demokratije, kroz parlamentarnu razmenu mogu da podele međusobna iskustva i dobre prakse i institucionalno ostvare kvalitetnu saradnju.

„Crna Gora i Kina su razvijale prijateljske odnose na osnovama međusobnog uvažavanja, poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, na principima ravnopravnosti i međusobno obostrane koristi. Tradicionalno prijateljstvo se kontinuirano produbljuje, a ekonomska i kulturna saradnja nastavljaju da se još više razvijaju“, rekla je Đurović.

Prema njenim rečima, iako je Crna Gora mala zemlja ona ima svoje jedinstvene razvojne prednosti i veliki potencijal za saradnju dok. „Kada je reč o parlamentarnoj saradnji, nadam se da će ona pratiti ukupno dobre i prijateljske odnose između naše dve zemlje“, dodala je Đurović.

Ona je podsetila da je Crna Gora, u saradnji sa Kinom ostvarila dobre rezultate u mnogim oblastima, pogotovo zahvaljujući zajedničkoj realizaciji inicijative Pojas i put, koja ove godine obeležava deset godina od pokretanja.

„Crna Gora je 15. maja 2017. godine potpisala Memorandum o saradnji u okviru ove inicijative, kao važan mehanizam saradnje između naših država. Nakon proteklog perioda implementacije ove inicijative može se reći da je postignut dobar rezultat, pre svega u oblastima izgradnje infrastrukture i energetike, kao i naučno-tehnološke, obrazovne i kulturne saradnje“, navela je.
Đurović je ukazala da je kruna te saradnje izgradnja prioritetne dionice autoputa Podgorica – Mateševo, koja je puštena u saobraćaj u julu prošle godine.

„Ovaj projekat je značajno promenio razvojne mogućnosti Crne Gore, unapredio investicioni ambijent i ne samo povezao sever i jug, već je po našem viđenju to put prosperiteta Crne Gore i povezivanja sa Evropom i svetom. Ali ovo je i put prijateljstva i nastavak saradnje sa Kinom iz kojih će se, nadam se, ostvariti mogućnosti za realizaciju i drugih projekata. Naročito očekujem ulaganje novih potencijala za saradnju u oblastima turizma, infrastrukture, obnovljive energije, poljoprivrede, zaštite životne sredine i investicija“, podvukla je Danijela Đurović.

Upitana da prokomentariše Ideju o zajednici zajedničke budućnosti čovečanstva, koju je predsednik Kine Si Đinping objavio, takođe, pre tačno deset godina, predsednica Skupštine Crne Gore je rekla da Sijevu ideju doživljava kao kinesko rešenje sa kojim se reaguje na spoljašnje istorijske promene i procese u svetu.

„Pre svega ovu inicijativu Kine doživljavam kao iskrenu nameru da će se kroz diplomatske politike očuvanja svetskog mira i bezbednosti i unapređenje zajedničkog razvoja, zalagati i za izgradnju zajedničke budućnosti čovečanstva. Ova ideja je u protekloj deceniiji sve više prihvaćena u svetu i pokazuje sve veću snagu, ali ovo nije ideja koja se može ostvariti preko noći nego je veliki i dugotrajni proces koji zahteva trajno unapređenje i saradnju svih aktera. Crna Gora je spremna i otvorena za takvu saradnju“, zaključila je Đurovićeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.