U trendu

Danijelson: Sporazum Beograda i Prištine dao bi novu energiju

BRISEL – Generalni direktor za pregovore o pristupanju i susedstvo u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson kaže da je važno da, dok u EU traje rasprava o reformi prolitike proširenja, zemlje Zapadnog Balkana nastave svoje približavanje Uniji.

„Pored primene reformi, što je ključno za region, potrebno je da se što pre nađe i rešenje u dijalogu Beograda i Prištine. To bi dalo neophodnu energiju Zapadnom Balkanu“; ocenio je Danijelson.

Danijelson je, govoreći na konferenciji „Za tango je potrebno dvoje“, posvećenoj politici proširenja EU i Zapadnom Balkanu, a u organizaciji „Prijatelja Evrope“, ponovio da je novoj Evropskoj komisiji Zapadni Balkan prioritet.

„Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen je jasno poručila da su vrata EU otvorena za Zapadni Balkan. To je deo Evrope“, kaže Danijelson.

On je ocenio da je važno da se „održi i ubrza“ evropski proces u regionu, ali i odgovori na pitanja da li proces pristupanja može da bude „efikasniji i jasniji“.

„Evropska komisija će tim povodom staviti na sto predlog koji će poslužiti kao dobra osnova za dalje razgovore zemalja članica“, poručio je Danijelson.

Kristijan Danijelson se ispred Evropske komisije založio za što brže otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom uz paralelni proces razgovora o reformi proširenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.