U trendu

Danilov: Neophodno je garantovati bezbednost svetu od Rusije

KIJEV – Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov smatra da je sada neophodno garantovati bezbednost svetu od Rusije, a ne obrnuto.

Danilov je, reagujući na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da buduća evropska bezbednosna arhitektura mora uključiti i bezbednosne garancije za Rusiju, ocenio da je „denuklearizovana i demilitarizovana Rusija“ najbolja garancija mira za Evropu i svet, prenosi Unian.

Danilov je na Fejsbuku napisao da se bezbednosnom garancijom za Rusku Federaciju može smatrati, kako je naveo, „činjenica da je evropski pravosudni sistem human i da presuda u Hagu ne predviđa smrtnu kaznu“.

Predsednik Francuske Emanule Makron izjavio je juče da buduća evropska bezbednosna arhitektura mora uključiti i bezbednosne garancije za Rusiju.

„Moramo razmišljati o bezbednosnoj arhitekturi u kojoj ćemo živeti sutra. Posebno podsećam na reči upozorenja koje je uputio predsednik Vladimir Putin da se NATO približava ruskim granicama i raspoređuje oružje koje bi moglo da ugrozi Rusiju“, rekao je Makron u intervjuu za uticajnu francusku televiziju TF1, a preneo TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.