U trendu

Danilović: Ako Bilčik traži snage bliske Moskvi, neka se okrene oko sebe

PODGORICA – Predsednik Ujedinjene Crne Gore i poslanik Goran Danilović oštro je danas kritikovao pismo evropskog zvaničnika Vladimira Bilčika upućeno Podgorici povodom otkazivanja sednice PSPK, zbog potvrđivanja izmenjenog Zakona o predsedniku, u kojem je izrazio bojazan da bi se situacija u Crnoj Gori mogla pogoršati, jer „političke snage bliske Moskvi uzimaju prednost“.

Danilović ocenjuje da je reč o prvorazrednom skandalu, ako je, kako kaže, Bilčikov dopis upućen pre par dana ujedno i stav institucije koju predstavlja.

U autorskom tekstu za podgorički portal Borba, Danilović pita otkud pravo Bilčiku da ovako, kako navodi, „sramno i lažno predstavi prilike u Crnoj Gori“.

„Čovek se ponaša kao da je Visoki predstavnik za Crnu Goru ili još gore, da su kod nas prilike kao u Ukrajini?
Freški ‘parlamentarni diplomata’, inače profesor i Bratislave, neubedljivo i lobistički laže, jer u dopisu ne pominje uzroke našeg aktuelnog stanja“, naveo je Danilović.

Lider Ujedinjene CG pojašnjava da izmene Zakona o predsedniku CG nisu nastupile iz hira „snaga bliskih Moskvi“, nego zbog, kako ističe, neustavnog delovanja (Mila) Đukanovića koji pokušava da se igra sa parlamentarnom većinom“.

„Nije prvi put da visoki zvaničnici koje nam, nažalost, isporuče EU institucije otvoreno lobiraju za Đukanovića, i to lično. Prevršilo je, međutm, meru i najniži diplomatski ukus to što Bilčik neistinama otežava poziciju celoj Crnoj Gori“, naveo je Danilović i istakao da u Bilčikovoj domovini, kako kaže, ako nije rođen u Evropskom parlamentu, „ima mnogo više ruskog uticaja nego u Crnoj Gori“.

„Taj lažljivi narativ mora biti razobličen….Ako Bilčik traži političke snage ‘bliske Moskvi’ onda neka se okrene oko sebe, a u Crnoj Gori nas zaista ima koji smatramo da je trenutno pozicioniranje Ruske Federacije izazvano spektakularnim laganjem i nepoštovanjem preuzetih obaveza Bilčikovih naredbodavaca upravo prema Moskvi“, naveo je, između ostalog, Danilović.

Ukazao je i da je targetiranje „rusofila“ po Crnoj Gori poslednji put završio strašnim i krvavim terorom nad neistomišljenicima u Jugoslaviji.

„Sramno je za bilo kojeg evropskog ‘diplomatu’ da su mu vlastita korist i sreća ispred sreće Crne Gore i nesreće koju je uspostavila diktatura jednog čoveka gotovo tri decenije.
Bilčik je, kao i Picula ili Mekalister, u očima mnogih od nas samo još jedan javni Đukanovićev lobista“, napisao je Danilović i dodao da će se to potvrditi već sutra kada u Budenstagu Đukanović bude, kako kaže, „tužakao vlastite građane i državu, mameći aplauze onih koji u njemu vide hrabrog i principijelnog protivnika Vladimira Putina“.

„Samo da Bilčik ne zaboravi; više je ruskog novca i blaga ‘snaga iz Moskve’ Đukanović deponovao na svojim računima, u minulih petnaest godina, nego Crna Gora u trista godina tvrde istorijske i svake druge veze sa Moskvom i Petrogradom“, naveo je Danilović.

Ukazao je i da niko od stranaka stare-nove većine nije nije stopirao izbor sudija Ustavnog suda i da već tri meseca čekaju da se mandat za sastav vlade poveri predstavniku većine – kakve takve, ali većine.

„Brzo će i dva meseca od kada Đukanović ne dozvoljava tranziciju vlasti u Podgorici. Je li Bilčik čuo za Šavnik? Zna li da pripadnici ove većine na minulim izborima nisu predali ni jednu ustavnu žalbu u opštinama gde smo izgubili“, naveo je Danilović i dodaje da „snage bliske Moskvi“, možda i uzimaju „prednost“ ili „prevagu“ ali ne uzimamo, kaže, prljavi novac za odbranu Ustava.

Ističe i da biti rusofil u Crnoj Gori nikada nije značilo biti plaćenik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.