U trendu

Davutoglu proglasio pobedu na izborima u Turskoj

Turski premijer Ahmet Davutoglu proglasio je večeras pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima u Turskoj nakon što je njegova vladajuća konzervativna stranka dobila apsolutnu većinu, javile su svetske agencije.

„Danas je dan pobede. Pobeda pripada narodu“, rekao je Davutoglu pred nekoliko stotina pristalica Partije pravde i razvoja (AKP) okupljenih u Ankari.

Državna televizija TRT prenela je da je na osnovu 95 odsto prebrojanih glasova, AKP osvojila iznad 49 odsto, čime će ta stranka bez problema dobiti apsolutnu većinu koju je izgubila na prethodnim izborima pre pet meseci.

Glavna prokurdska stranka Demokratska stranka naroda (HDP) osvojila je 10,4 odsto glasova, čime je prešla cenzus za ulazak u parlament i imaće oko 60 poslaničkih mesta.

AKP je na prošlim izborima, održanim 7. juna, osvojila 40,6 odsto glasova i tako prvi put od dolaska na vlasti 2002. izgubila apsolutnu većinu.

Današnji parlamentarni izbori održani su u trenutku kada se Turska suočava s porastom nasilja.

Više stotina ljudi ubijeno je u sukobima turskih bezbednosnih snaga i kurdskih pobunjenika, a tenzije su povećane nedavnim samoubilačkim bombaškim napadima na skupu na kojem su učesnici tražili okončanje sukoba s kurdskim separatistima, pripadnicima Radničke partije Kurdistana (PKK). Tada je ubijeno 130 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar