U trendu

De Mistura: Pružiti šansu svakom predlogu za Idlib

NJUJORK – Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan De Mistura danas je izjavio da se mora pružiti šansa svakom predlogu kojim bi se izbeglo da Idlib postane „najveća humanitarna tragedija na kraju najstrašnijeg konflikta koji je još svež u našem sećanju“.

On je dodao da ima neke ideje o tome kako odvojiti „teroriste“ od civila, prenosi AP.

De Mistura je takođe pozvao da se uspostave „zaštićene rute za one koji se dobrovoljno jave za evakuaciju“ među civilima, koji žele da napuste Idlib.
On je rekao u Savetu bezbednosti UN da se priča o vojnoj ofanzivi u Idlibu „događa upravo u isto vreme kada postoje ozbiljni razgovori o tome da se krene ka formiranju komiteta koji bi sačinio nacrt novog sirijskog ustava što bi ohrabrilo povratak sirijskih izbeglica, dodajući da su te dve stvari nespojive.

„Ili ćemo pokušati da nađemo politički način za okončanje ovog rata i politički scenario za period posle njega, ili ćemo videti kako ovaj rat dostiže novi nivo užasa“, rekao je on.

On je dodao da je zato današnji sastanak lidera Rusije, Irana i Turske u Teheranu o tom pitanju toliko važan kao i da će se zbog toga sastati sa predstavnicima te tri zemlje u Ženevi u ponedeljak i utorak.

De Mistura će se takođe u petak sastati i sa predstavnicima Egipta, Francuske, Nemačke,Britanije, SAD, Jordana i Saudijske Arabije da bi razgovarali o Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.