U trendu

Deda Mraz je krenuo, potvrdili NORAD i americka Tajna služba

VAŠINGTON – Bez straha zbog pandemije, problema u lancima snabdevanja i manjka radne snage koji muče trgovinu na Zemlji, Deda Mraz je pokrenuo svoje sanke sa irvasima kako bi isporučio božićne poklone dobrim devojčicama i dečacima širom sveta, „potvrdili“ su u petak vojni zvaničnicima koji već godinama prate njegovo kretanje, a prenosi AP.

„Deda Mraz ovo radi vekovima, on je profesionalac“, saopštila je kapetan kanadske vojske Aleksandra Hejduk, portparolka Severnoameričke komande za protivvazdušnu odbranu (NORAD).

Zajednička američko-kanadska vojna komanda sa sedištem u vazduhoplovnoj bazi Peterson u Kolorado Springsu, zadužena je za nadgledanje protivvazdušne odbrane i izdavanje vazdušnih i pomorskih upozorenja, a od 1955. njihova praksa u ovo doba godine je praćenje Deda Mraza, od kako su novine iz Kolorado Springsa odštampale broj lokalne robne kuće kako bi deca mogla da pozovu i razgovaraju sa Deda Mrazom, navodeći greškom broj NORAD-a, koji se tada zvao Kontinentalna komanda protivvazdušne odbrane.

Dežurni je preuzeo pozive i uverio decu da Deda Mraz zna za njihove liste želja i da je na putu, navodi AP.

Ova tradicija se nastavlja već 66 godina i postala je deo NORAD-ove misije, a uvođenjem interneta ta saradnja se nastavila i jedan sajt je specijalno otvoren u te svrhe.

Američka Tajna služba, koja je odgovorna za zaštitu predsednika, obezbeđuje takođe i Deda Mraza. To je na vedeno i u saopštenju agencije na Tviteru, uz propratni video snimak na kojem su agenti koji je pripremaju za zaštitu Deda Mraza.
„Američka javnost može biti uverena da će gospodin Deda Mraz odavde sa Severnog pola putovati bezbedno tokom svoje turneje po SAD“, stoji u objavi američke Tajne službe.

U Otavi, savezni ministar saobraćaja Omar Algabra saopštio je da je dozvolio Deda Mrazu da putuje kanadskim vazdušnim prostorom pošto je imao dokaz o vakcinaciji i negativan test.

„Iako mu je nos sijao i crveneo se irvas Rudolf se pobrinuo da nema simptome kovid-19 pre poletanja na ovu važnu misiju“, navodi se u saopštenju kanadskog ministra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.