U trendu

Dejvi: Pobeda Liberalnih demokrata istorijski trenutak

LONDON – Pobeda Liberalnih demokrata na lokalnim izborima u oblasti Severni Šropšir u Engleskoj, označava istorijski trenutak za stranku koja je sada na uzlaznoj putanji, izjavio je danas njen lider Ed Dejvi, nakon pobede nad konzervativcima premijera Borisa DŽonsona.

”Ovo je istorijski trenutak za Liberalne demokrate“, izjavio je Dejvi za “Skaj njuz”, navodeći da je ta stranka trijumfovala na još jednim vanrednim izborima ranije ove godine i da je sada osvojila poslaničko mesto u “bivšem središtu konzervativaca“, prenosi agencija Rojters.

Konzervativna partija britanskog premijera DŽonsona izgubila je prethodno sigurno jedno poslaničko mesto u parlamentu, nakon iznenadnog lokalnog izbornog poraza u jednoj oblasti, što se tumači kao izraz nezadovoljstva birača britanskim liderom, uzdrmanog brojnim skandalima.

Kandidatkinja centrističke stranke Liberalne demokrate, Helen Morgan, osvojila je parlamentarno mesto u Severnom Šropširu, koje je konzervativna većina imala od 2019. godine, prenosi agencija AP.

„Ljudi Severnog Šropšira govorili u ime britanskog naroda. Oni su glasno i jasno rekli: „Borise DŽonsone, zabava je gotova““, poručila je Morgan u pobedničkom govoru.

„Naša zemlja vapi za vođstvom. Gospodine DŽonson, vi niste lider“, naglasila je Morgan.

Glasanje za oblast Severni Šropšir, jedno od 650 mesta u britanskom parlamentu, raspisano je van redovnog izbornog ciklusa, jer je aktuelni konzervativac podneo ostavku nakon što je utvrđeno da je prekršio parlamentarna pravila o lobiranju.

Konzervativci su pobedili na svim prethodnim izborima u uglavnom ruralnim područjima centralne Engleske, otkako je ta izborna jedinica stvorena u svom sadašnjem obliku 1983. godine.

Najnoviji zaokret dolazi u trenutku kada se DŽonson suočava sa kritikama na nekoliko frontova, uključujući i osudama zbog izveštaja o zabavama koje je njegovo osoblje organizovalo prošlog Božića kada je zemlja bila u izolaciji.

Ankete javnog mnjenja širom zemlje pokazuju da konzervativci zaostaju za svojim glavnim rivalima, Laburističkom partijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar