U trendu

Deklaracija sa samita EPP: Ubrzati pregovore sa SRB i CG

LJUBLJANA – Na samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije (EPP) usvojena je deklaracija, u kojoj se poziva na ubrzanje pristupnih pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom u skladu sa njihovim zaslugama u ispunjavanju kriterijuma za pridruživanje EU i prema principima revidirane metodologije proširenja.

U deklaraciji se daje nedvosmislena podrška „verodostojnom procesu proširenja i perspektivi pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji“.

„Proširenje EU bila je jedna od najuspješnijih politika koja je unela stabilnost i mir na naš kontinent i trebalo bi je ojačati održavanjem redovnijih samita EU i Zapadnog Balkana“, navodi se u deklaraciji.

EPP priznaje da proces integracije u EU predstavlja zajednicku odgovornost.

„Saradnja, reciprocitet, strogi, ali pošteni uslovi i predvidljivost moraju biti osnova odnosa EU i Zapadnog Balkana. To znači predanost obe strane sprovođenju procesa, ispunjenju obećanja, sprovođenju reformi i pokazivanju nedvosmislene predanosti“, poručuje se u deklaraciji.

OCenjuje se i da se mora obnoviti poverenje i da je proces integracije „dvosmerna ulica“.

„EU mora da ispuni obećanja o proširenju i naši partneri sa Zapadnog Balkana moraju da sprovedu neophodne reforme, naročito u pogledu jačanja vladavine prava, borbi protiv korupcije, nezavisnosti pravosuđa i slobodi medija. Svi napori moraju da budu uloženio za političko i geografsko jedinstvo EVrope“, poručuje se u deklaraciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.