U trendu

Delegacija Skupstine Srbije u poseti sedištu NATO-a

BEOGRAD – Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Džejms Apaturaj izjavio je da su Srbija i NATO u protekloj deceniji razvili snažno partnerstvo u praktičnoj saradnji.

„Ovo partnerstvo je zasnovano na razumevanju da smo susedi, i da zajednički rad s našim susedima na pitanjima bezbednosti čini naše građane bezbednijim“, rekao je Apaturaj povodom posete delegacije Skupštine Srbije sedištu NATO-a u Briselu.

On je podsetio i da je, na primer, 2018. godine Srbija je bila domaćin velike NATO vežbe za reagovanje u slučaju nepogoda, koja je doprinela zajedničkoj spremnosti da se suoči s vanrednim situacijama kao što su poplave, zemljotresi i šumski požari.

Kako saopšteno iz Kancelarije za vezu NATO-a u Beogradu, podsetio je takođe da su NATO i Srbija nedavno dogovorile i novi Individualni Akcioni Plan Partnerstva za period 2019-2021, u kome su izloženi detalji koji predviđaju saradnju u naredne dve godine i na koji način će NATO pomagati Srbiji u njenim naporima pri sprovođenju reformi.

U delegaciji Skupštine Srbije koja je posetila NATO bili su poslanici Vesna Marković (Srpska napredna stranka), Gordana Čomić (Demokratska stranka), Branimir Jovanović (Socijaldemokratska partija Srbije) i Aleksandar Stevanović (Stranka moderne Srbije).

Poseta je organizovana i podržana od strane Odseka za javnu diplomatiju NATO-a, kao deo naporima da se bolje predstavi i objasni partnerstvo NATO-a i Srbije. U okviru posete, srpski poslanici su posetili i NATO gde su se sastali sa nizom visokih NATO zvaničnika, kaže se u saopštenju.

Osim NATO-a, poslanici su posetili i institucije EU: „European External Action Service“ i Evropski parlament. Tokom posete institucijama EU, teme koje su obuhvaćene bile su, naravno, odnosi između EU i Srbije, uloga i prioriteti EU, kao i to na koje načine EU komunicira o procesu pridruživanja EU u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.