U trendu

Delhi: Modi pozvao šefove diplomatija G20 da se dogovore o globalnim pitanjima

NJU DELHI – Indijski premijer Narendra Modi pozvao je u Nju Delhiju ministre spoljnih poslova iz Grupe 20 (G20) da se danas dogovore o globalnim pitanjima na početku sastanka kojim će, izgleda, dominirati rat u Ukrajini, a biće reči i o ekonomskim pitanjima.

Modi je u video poruci istakao da su prisutne duboke podele, ali da ne bi trebalo da se dozvoli da pitanja koja ne mogu zajednički da se reše smetaju da se reše moguća pitanja.

Evropski i američki ministri spoljnih poslova ponovili su da smatraju da je Rusija odgovorna za sukob u Ukrajini.

Rusija je najavila da će iskoristiti sastanak da kaže svetu ko je, prema Moskvi, odgovoran za političku i ekonomsku krizu u kojoj se svet nalazi.

Indija, koja ove godine predsedava G20, odbila je da okrivi Rusiju za rat i traži diplomatsko rešenje dok naglo povećava kupovinu ruske nafte, preneo je Rojters.

Sastanak ministara inostranih poslova dolazi nekoliko dana nakon sastanka ministara finansija G20 kojim je takođe dominirao rat u Ukrajini.

Taj sastanak je završen tako što je Indija izdala rezime predsedavajućeg umesto zajedničkog saopštenja zbog nedostatka konsenzusa grupe da osudi Rusiju zbog rata u Ukrajini.

Sastanku u Nju Delhiju prisustvuje 40 delegacija, uključujući ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Ćin Gang.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.