U trendu

Demokrate: Memorandum je pakt za saradnju sa DPS-om

PODGORICA – Za danas je u Podgorici najavljeno potpisivanje memoranduma Socijalističke narodne partije sa GP URA, manjinskim strankama i Savezom građna Civis, a predsednik Demkokrata i Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, uz objavu teksta tog dokumenta, konstatuje da da je to, kako je naveo, „pakt za saradnju sa DPS-om“.

„Ako je ovo memorandum koji će danas potpisati, onda to nije memorandum, to je pakt za saradnju sa DPS-om. Nema norme kojom se obavezuju da neće na bilo koji način paktirati sa DPS i rušiti aktuelnu vlast u Crnoj Gori”, saopšteno je na fejsbuk stranici Aleksa Bečić – Demokrate.

Objavljeni dokument ima osam tačaka, a kao cilj potpisivanja se navodi davanje doprinosa da Crna Gora postane naredna članica EU.

Navodi se da će potpisnici ovog dokumenta sarađivati na pomirenju Crne Gore, koja je decenijama unazad opterećena verskim, političkim i brojnim drugim podelama.

“Crna Gora mora biti država gde će svi građani imati jednaka prava, država solidarnosti i jednakosti, ali i država u kojoj se neće sprovoditi bilo koji vid revanšizma”, jedna je od tačaka memoranduma.

Crna Gora, stoji u papiru, mora biti država jednakih šansi za sve, bez diskriminacije, po bilo kom osnovu.

Potpisnici će se obavezati i na poštovanje Ustava crne Gore kao demokrtaske, nezavisne, i suverene države.

“Jer smo posvećeni da Crna Gora bude pravedna i pravna država, nezavisnih i jakih institucija”, piše u memorandumu.

Jedna od tačaka odnosi se i na evropsku budućnost Crne Gore, kao najvažnijeg društvenog i političkog cilja.

Dodaje se da Crna Gora mora biti država razvijene ekonomije i evropskog životnog standarda.

Potpisnici memoranduma se obavezuju na integraciju manjina u društveno politički život Crne Gore.

“Jer su razlike među nama naše najveće bogatstvo. Crna Gora mora biti država nulte toleranicije na bilo koji vid diskriminacije po osnovu nacionalne, verske ili bilo koje druge pripadnosti”, navodi se, takođe, u memorandumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.