U trendu

Demokrate: Odgovornost za incident na DPS-u i Đukanoviću

PODGORICA – Demokratska Crna Gora upozorila je Demokratsku partiju socijalista (DPS) da snose odgovornost „za makar najmanji incident, za makar najmanje kršenje zakona i Ustava“ Crne Gore.

Demokrate ocenjuju da cilj namere, koju je DPS večeras predstavio crnogorskoj javnosti u vidu zaključaka Predsedništva partije, nije da se sačcuva mir, „nego iskljucivo ultimativno stavljanje njihove političke volje iznad Ustava i zakona države Crne Gore“.

Demokrate smatraju da se, poslednjim obraćanjem javnosti, DPS jasno otkrio kao inspirator i organizator planiranog nasilja 5. septembra na Cetinju, za vreme ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

„Iz njihovog obraćanja javnosti nedvosmisleno se očitava pretnja građanskom miru u Crnoj Gori. Nikako se drugačije nego kao pretnja ne može shvatiti činjenica da ta partija garanciju mira traži u suspenziji zakona i ustava države Crne Gore, za koju se navodno bore“, navodi se u saopštenju.

Ukazuju i da ovaj „akt otvorene pretnje nasiljem“ dolazi u vreme kada je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP), zarad očuvanja mira, napravila kompromis i povukla pozivnice gostima.

Demokrate podsećaju da MCP svakodnevno poziva svoje vernike da odustanu od dolaska na Cetinje kako bi se izbegao svaki rizik od sukoba među građanima i da je MCP jasno saopštila da će obred izvršiti u manastiru i u najužem krugu ljudi.

Napominju i da je Savet za odbranu i bezbjednost Crne Gore doneo zaključke koje DPS, čiji je predsednik u tom istom savetu, ne poštuje, prenosi RTCG.

„Te dve neosporne činjenice, uz mnogo drugih primera podizanja tenzija koje ovih dana dolaze iz kuhinje DPS-a, čisti su dokaz da iza svake ekstremizacije prilika stoje DPS i kriminalci. Odgovornost za makar najmanji incident, za makar najmanje kršenje zakona i Ustava ove države je na DPS-u i njihovom predsedniku“, poručuju Demokrate.

Apeluju na građane da ostanu suzdruzuani i ne nasedaju na provokacije i „programirane tenzije radikala“ čija je, kako su kazali, „jedina šansa da odbrane svoj kriminalom stečeni kapital u tome da ovu zemlju gurnu u haos, a time građanima Crne Gore ukradu budućnost“.

ratske partije socijalista (DPS) zatražilo je večeras da se izmesti ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija iz Cetinja i upozorilo Vladu Crne Gore i njene organe da će snositi odgovornost za svaki eventualni nemili događaj ili incident.

Iz Predsedništva DPS-a poručili su da ostaju pri stavu da 5. septembra budu na Cetinju i da uz građane tog grada, kako su naveli, i dostojanstveno i civilizovano brane „sve one viševekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.