U trendu

Demokratskim poslanicima u Hongkongu oduzeti mandati posle odluke Pekinga

U lokalnom parlamentu Hongkonga četiri prodemokratska poslanika ostala su danas bez mandata posle usvojene rezolucije u Pekingu koja daje lokalnim vlastima ovlašćenje da diskvalifikuju poslanike koji se smatraju pretnjom za nacionalnu bezbednost.

Vlada Hongkonga objavila je danas saopštenje u kome se navodi da tih četvoro „odmah gube mandat poslanika“.

Saopštenje je usledilo pošto je jedan od glavnih zakonodavnih odbora u Kini dao  ovlašćenje Hongkongu da izbaci svakog poslanika za koga se smatra da predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost, bez potrebe prethodnog sudskog razmatranja.

Ova odluka doneta je dva dana pošto je oko 20 opozicionih prodemokratskih hongkonških poslanika zapretilo da će „masovno“ podneti ostavku u slučaju da njihove kolege budu diskvalifikovane.

Prodemokratske grupe u Hongkongu su sve više na udaru od kada je Peking krajem juna uveo drakonski zakon o nacionalnoj bezbednosti kao odgovor na prošlogodišnje demonstracije.

Prema zakonu, pojedinci mogu da budu uhapšeni za poruke objavljene na društvenim mrežama, i zbog njega su brojni aktivisti otišli u inostranstvo.

Lokalni parlament izglasava zakone u Hongkongu ali samo se 70 mesta u parlamentu bira direktno i kompleksan sistem nominacija garantuje većinu stranama koje su za Peking.

Ukoliko bi prodemokratski poslanici masovno podneli ostavke to zakonodavno telo bi ostalo skoro u potpunosti u rukama poslanika koji slede liniju Pekinga.

U hongkonškom parlamentu redovno izbijaju sukobi i protesti pošto prodemokratska manjina često pribegava opstrukciji u pokušaju da zaustavi predloge zakona kojima se protivi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.