U trendu

Demonstranti u Gruziji traže ostavku vlade i nove izbore

TBILISI – Demonstranti okupili su se u centru Tbilisija i zatražili ostavku vlade i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

„Biramo evropsku budućnost, a ovo rukovodstvo skreće sa evropskog puta. Potrebni su vanredni parlamentarni izbori i ostavka vlade“, to je juče izjavio jedan od aktivista tokom govora na mitingu, navodi novinska agencija RIA.

Iako su gruzijske vlasti odlučile da povuku zakon o „stranim agentima“ trg ispred zgrade parlamenta te zemlje bio je ispunjen demonstrantima koji su proslavljali tu odluku.

Hiljade demonstranata izašlo je na ulice Tbilisija ove sedmice nakon što su poslanici usvojili prvo čitanje gruzijske verzije zakona o „stranim agentima“.

Zakonom je bilo predviđeno da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao „strani agenti“ i podvrgnute nadzoru gruzijskog Ministarstva pravde.

Inicijatori predloga zakona tvrde da je reč o mekšoj verziji američkog zakona, dok opozicija tvrdi da predlog zakona nema nikakve veze sa američkim zakonom i da je analogan zakonu koji je na snazi u Rusiji.

Prema gruzijskoj verziji, strani agent je definisan kao pravno lice, dok se američka verzija odnosi i na pravna i na fizička lica i predviđa krivičnu odgovornost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar