U trendu

Demonstranti zauzeli rezidenciju predsednika Kazahstana

ALMATI – Demonstranti su zauzeli rezidenciju predsednika Kazahstana u Almatiju, objavio je novinski portal zakon.kz pozivajući se na izjave svedoka.

Nakon što su upali u sedište gradonačelnika, demonstranti su pokušali da uđu u rezidenciju predsednika, navodi ruska agencija TAS S.

U ovoj oblasti se može videti dim, čuju se eksplozije šok bombi i pucnji.

Trenutno je požar prijavljen u zgradi tužilaštva u Almatiju, gde su u toku nemiri.

Ranije je javljeno da je zapaljeno i sedište regionalnog odbora vladajuće stranke Nur otan (Svetlo otadžbine).

Dopisnik RIA Novosti javlja da su demonstranti upali u zgradu gradske administracije i zapalili je, nakon čega se policija povukla sa obližnjeg trga.

Žestoki sukobi koji su izbili tokom sinoćnjih protesta nastavljeni su danas, a u sukobima je povređeno 190 ljudi, od kojih 137 policajaca.

Kako navodi Tas s, u današnjim nemirima povređeno je pet radnika Hitne pomoći.

Nakon što je vlada podnela ostavku, a predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev uveo vanredno stanje, demonstranti u Almatiju su danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja je počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar