U trendu

Dendijas: Rešenje sporova sa Turskom teško, ali nije nemoguće

ATINA – Grčka ne može da ignoriše različite stavove sa Turskom oko teritorijalnih nesuglasica u Mediteranu, ali i po ostalim pitanjima, kaže grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas.

On je dodao da je rešenje tih problema „teško, ali ne i nemoguće“, preneo je Rojters.

Dve države, članice NATO, su u nesuglasicama oko mnogih pitanja, uključući veličinu kontinentalnog praga u Mediteranu, vazdušni prostor, energetske resurse, ali i etnički podeljeni Kipra.

„Nije moguće gurnuti pod tepih pitanja u kojima imamo različite poglede i pristupe“, rekao je Dendijas za list Katimerini.

U četvrtak su se Dendijas i njegov turski kolega Melvut Čavušoglu otvoreno sukobili na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari, koja je počela sa nadom da će se poboljšati odnosi, ali se situacija brzo pogrošala, jer su se obe strane međusobno optuživale.

Bila je to prva poseta grčkog ministra spoljnih poslova Turskoj od 2015. godine, sa ciljem da se nađe zajednički jezik i izgradi pozitivan tok daljih razgovora sa Ankarom.

Dendijas je rekao u intervjuu grčkom listu da je atmosfera bila dobra tokom razgovora, ali da nije bilo približavanja stavova po mnogim pitanjima.

„Problem sa kojim se suočavamo u odnosu sa Turskom leži u činjenici da ne postoji zajednička polazna tačka u vezi sa okvirom za prevazilaženje naših razlika“, dodao je grčki ministar.

Dendijas je pozvao Čavušoglua da dođe u Atinu da nastave razgovore i dodao da bi to moglo da pripremi teren za susret premijera Grčke Kirjakosa Micotakisa sa turskim predsednikom Tajipom Redžepom Erdoganom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.