U trendu

Deo Australije pogodile velike poplave

Više stotina ljudi evakuisano je danas na severoistoku Novog Južnog Velsa zbog najvećih poplava koje su pogodile tu australijsku državu u poslednjih nekoliko decenija.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan rekla je da su nalozi za evakuaciju izdati na više lokacija na srednjoj obali na severoistoku države, gde se i dalje očekuje kiša.

Ona je istakla da su u pojedinim delovima zemlje zapadno od Sidneja zabeležene rekordne padavine u poslednjih 50 godina, gde je od petka ujutro palo više od 300 milimetara kiše.

Služba za vanredne situacije Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije države Australije, primila je sinoć 640 poziva za pomoć od kojih je 66 bilo zbog poplava.

Brana Varagamba, zapadno od Sidneja, počela je danas da se izliva i do sada je širom države otvoreno 13 centara za evakuaciju. Očekuje se još evakuacija jer će prema prognozama loše vreme potrajati do sredine nedelje.

Lokalne vlasti apelovale su na stanovnike da ne voze kroz poplavljena područja zbog opasnosti od jakih struja koje mogu lako da ih odnesu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.