U trendu

Deo hangara aero-luba u Podgorici u bojama šahovnice

PODGORICA – Deo hangara Aero kluba „Špiro Mugoša“ u Podgorici ofarban je po ugledu na sahovnicu NDH, što je uzburkalo crnogorsku javnost i dok iz kluba tvrde da je crveno-bela kombinacija simbol spašavanja života, iz Agencija za civilno vazduhoplovstvo, kao nadležne institucije, tvrde da nikada nije zahtevano, niti je izdata dozvola za farbanje hangara u crveno-belu boju.

Sumnja da je neko na svoju ruku prefarbao deo hangara u crveno-bele kvadratiće, a da nadležne institucije o tome nisu bile obaveštene.

„Agencija za civilno vazduhoplovstvo nije niti zahtevala niti izdavala dozvolu za farbanje hangara“, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo za podgorički portal Adria tv..

Na konstataciju da svi objekti koji su dovoljno vidljivi svojim oblikom, veličinom ili bojom ne moraju drugačije da budu označeni, te da se u suprotnom moraju raditi određeni proračani, iz Agencije ističu da je hangar ispod zaštitnih aerodromskih ravni.

„Objekat hangara se nalazi ispod zaštitnih aerodromskih ravni za ograničenje postavljanja/izgradnje vazduhoplovnih prepreka pa u tom kontekstu nisu potrebne analize sa aspekta njegovog uticaja na sigurnost izvođenja operacija vazduhoplova“, objasnili su u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo.

Dodaju da nije potrebno za ovakve slučajeve izrađivati aeronautičke studije.

„Objekat hangara na letilištu Ćemovsko polje se nalazi ispod zaštitnih aerodromskih ravni za ograničenje postavljanja/izgradnje vazduhoplovnih prepreka pa u tom smislu isti ne predstavlja vazduhoplovnu prepreku. Imajući u vidu navedeno, samim tim nije potrebno ni izrađivati bilo kakve vrste aeronautičkih studija“, naveli su iz Agencije.

Ipak, ovlašćenje za uklanjanje ovog sadržaja, kako dodaju, nemaju,

„Postupci vizuelnog uređenja eksterijera objekata aerodromske infrastrukture, ukoliko isti nemaju negativnog uticaja na operacije vazduhoplova kao što je ovđe slučaj, ne spadaju u postupke koji su značajni za vazdušni saobraćaj pa shodno tome, Agencija za civilno vazduhoplovsto nema nadležnosti u ovoj oblasti“, naveli su iz Agencije.

Prema nezvaničnim informacijma portala, aero klub „Špiro Mugoša“ je u fokusu nadležnog tužilaštva, koje proverava određene nelogičnosti u poslovanju ovog udruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.