Desetine „žutih prsluka“ pred sudom, izrečene prve presude

PARIZ – Desetine osoba izvedeno je danas po podne pred francuski sud po hitnom postupku, nakon hapšenja u subotu tokom protesta „žutih prsluka“ u Parizu, a izrečene su i prve presude – većinom zatvorske kazne u trajanju od nekoliko meseci, ali i novčane kazne prenose francuski mediji.

Pretežno je reč o mladima koji su nezaposleni ili imaju niska primanja, a često su već bili krivično gonjeni zbog članstva u određenim grupama s ciljem uništavanja ili nasilja i gađanja snaga reda projektilima.

Prvom osuđeniku, Gzavijeu (26), sud je danas izrekao kaznu od dva meseca strogog zatvora, prenosi „Figaro“.

Gzavije tvrdi da je „samo bacio mali kamen“ i da sada žali zbog svog postupka koji, kaže, kalja kredibilitet „plemenitog pokreta žutih prsluka“.

Valanten (22) je priznao da je bacio suzavac na snage reda kako ga ne bi „uhvatile za vrat“, ali navodi da „nije razmišljao“ i da je „učinio nešto nerazborito“. On je osuđen na novčanu kaznu od 1.200 evra.

S druge strane, neimenovani mladić, koji je iz Normandije došao u Pariz da „protestuje“ i uhapšen na Jelisejskim poljima, danas je pušten, a prethodno je optužen zbog nošenja papirne maske i poruke koju je poslao prijateljici, a u kojoj kaže da „možda ima želju da razbija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.