U trendu

Devet poslanika EP osudilo zaštitu murala Ratku Mladiću

BRISEL, 10. novembra ( Tanjug) – Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon na svom sajtu objavila je pismo koje je potpisalo još osam poslanika Evropskog parlamenta, a u kome se zaštita murala Ratku Mladiću u Beogradu vidi kao dokaz da ”srpske vlasti i najviši zvaničnici ne poštuju međunarodnu pravdu i njene presude, kao ni žrtve jugoslovenskih ratova”.

”Potpuno je neprihvatljivo da zemlja kandidat za članstvo u EU rasporedi svoju policiju kako bi zaštitila mural osuđenog ratnog zločinca, koji je direktno odgovoran za zločine i masovna ubistva u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, čime je direktno doprinela ponovnoj traumatizaciji žrtve”, navodi se u saopštenju na sajtu fon Kramonove.

Viola fon Kramon i potpisani parlamentarci, većinom iz grupe Zelenih, pozivaju srpske vlasti da ”prestanu da negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince”.

Devet parlamenaraca zaključuje da građani Srbije ”zaslužuju da žive u zemlji čija vlada poštuje žrtve i ljudska prava, a ne u zemlji koja štiti murale ratnih zločinaca”.

Ovo saopštenje se ne nalazi na zvaničnom sajtu Evropskog parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.