U trendu

Dežurno osoblje EU još uvek radi na evakuaciji u Kabulu

BRISEL – Evropska unija i dalje ima dežurno osoblje u Kabulu koje radi na evakuaciji na aerodromu u tom gradu u Avganistanu, rekao je danas portparol Evropske komisije za spoljne poslove Peter Stano.

Brojne evropske zemlje su izvestile da će prestati sa naporima evakuacije svojih građana kad 31. avgusta bude istekao rok za odlazak amerričkih snaga iz Avganistana, piše AP.

Portparol EU je rekao da će mali tim EU „biti na terenu koliko god je potrebno, kako bi dovršio operacije evakuacije“ i dodao da ne želi da iznosi više detalja „jer se operacija odvija u okruženju koje nije baš prijateljsko“.

Stano je rekao da je više od 400 Avganistanaca koji su radili za EU u Avganistanu, več evakuisano zajedno sa svojim porodicama i da još uvek postoje ljudi koje je potrebno evakuisati.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer rekao je da su 400 evakuisanih Avganistanaca i njihove porodice „u procesu premeštanja u zemlje članice koje su ponudile mesto“.

Mamer je nazvao diskusije o njihovom preseljenju „vrlo intenzivnim procesom“ ali i da su zemlje koje su se ponudile za pomoć „vrlo jasne da su voljne pomoći“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.