U trendu

Dijalog o izlasku iz krize bez dogovora i uz optužbe

PODGORICA – Današnji, prvi sastanak lidera parlamentarnih stranaka sazvan na inicijativu predsednice Skupštine Danijele Đurović radi dijaloga o izlasku Crne Gore iz krize okončan je bez bilo kakvog dogovora, pošto su lideri DF-a, Ujedinjene i Prave Crne Gore i Radničke partije napustili sastanak, zbog nedolaska lidera DPS Mila Đukanovića.

Lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Nebojša Medojević su saopštili da je nedolazak Đukanovića jasan pokazatelj da DPS nije za dijalog i dogovor, dok iz tradicionalnnih partnerskih stranka DPS-a tvrde da je DF minirao današnji sastanak.

Predsednica parlamenta Danijela Đurović rekla je ceni to da su svi koji su bili prisutni imali priliku da iskažu stavove partija. Ovo je prvi od sastanaka kojih će biti, a kako će se, kako je kazala, partije odazvati zavisi od njih.

Đurović je nakon sastanka predstavnicima dela parlamentarnih stranaka rekla da smatra dostignućem da su sve partije spremne da razgovaraju o temama koje opterećuju društvo.

Istakla je da je prioritet pitanje funkcionisanja Ustavnog suda i dodala da lično smatra to mora biti rešeno 22. novembra.

„Svi politički subjekti treba da preuzmu odgovornost. Biće i pre 22. novembra još jedan sastanak političkih partija“, navela je Đurović.

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je posle sastanka predstavnika parlamentarnih stranaka rekao da je sada jasno ko je za dogovor, a ko diže tenzije.

Nisu mu, kazao je, jasna određena postupanja pojedinih partija i dodao da je Ustavni sud jedini merodavan da odluči ko jeste, a ko nije u pravu.

Upitao je šta je problem prilikom izbora sudija Ustavnog suda, kad već niko nema zamerku na kandidate.

Kada je reč o Zakonu o predsedniku, koji je predsednik države Milo Đukanović odbio da potpiše i vratio ga Skupštini, Bečić je rekao da demokrate s tim u vezi ne menjaju stav.

„Ne vidimo razlog da promenimo odluku o Zakonu o predsedniku“, rekao je lider demokrata.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković je nakon sastanka na Tviteru napisala da su „kolege iz DF minirali svaki dogovor, a ostale partije iz većine su sledile DF“.

Tvrdi da političare DF ne podržava niko u EU.

„Mi nećemo pristati da nam bilo kakva rešenja nameće DF i njihova politika. Ono što smo čuli od Abazovića je neistina. Ko nije bio za izbor sudija ustavnog suda, postavlja se to pitanje“, navela je.

Vuksanović Stanković je ponovila da traže povlačenje izmena Zakona o predsedniku jer je, kako tvrdi, neustavan.

„Glavni miner dijaloga je DF. Trazimo i ne minirani dijalog oko Ustavnog suda. Tražimo izbore i izbor tehničke vlade koji će te izbore pripremiti“, navela je ona, uz tvrdnju da Skupština Crne Gore radi po, kako je navela, „direktivama Aleksandra Vučića“.

Poslanik SD Boris Mugoša naveo je da je 22. novembar najraniji termin i da nije krajnji rok, te da je potenciranje ovog datuma manipulacija.

Mugoša je pozvao kolege da se ponovo glasa o izmenama Zakona o predsedniku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.