U trendu

Dik Marti nezadovoljan istragom švajcarskih vlasti o pretnjama smrću

ŽENEVA – Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je već dve godine pod posebnom zaštitom zbog pretnji smrću, kaže da je razočaran načinom na koji švajcarske vlasti vode istragu, da su mogli brže da reaguju, kao i da misli da „cilj nije bio zaista“ da ga ubiju, već da se odgovornost pripiše kosovskim Albancima.

Marti je 2011. obelodanio izveštaj o umešanosti pripadnika tzv. OVK u otmice, ubistva i trgovinu organima na KiM i u „Žutoj kući“ u Albaniji.

Od decembra 2020. je pod visokom policijskom zaštitom pošto ga je federalna policija Švajcarske (FedPol) obavestila da „pripadnici srpskog podzemlja, obučeni i ovlašćeni od srpske policije i obaveštajnih snaga, žele da bude ubijen, da bi za to okrivili Albance na Kosovu“.

„Cilj nije bio zaista da me ubiju, to je bio način. Cilj je bio da se odgovornost prebaci na kosovske Albance“, rekao je Marti pre dva dana za švajcarsku televiziju RTS.

Marti je upitao švajcarske vlasti zašto, kad su već imali takve informacije, zašto ih onda nisu „diskretno, diplomatski“ preneli Srbiji.

Da su saopštili da „tačno znaju šta se dešava kod njih, uz molbu da stvari dovedu u red“ onda „sam cilj operacije koja je bila u toku više ne bi imao smisla, jer bi oni bili otkriveni“, rekao je Marti, koji kaže da, umesto takve reakcije Švajcarske, on ima toliko dugo zaštitu.

Savetnik premijerke Srbije Nikola Stojanović je za švajcarski RTS rekao da su informacije o pretnjama smrću Martiju „klasifikovane kao tajna“ i da ne može da ih obelodani, ali da država Srbija ni u kom slučaju u to nije umešana.

„Mogu vam dati svoje najčvršće uverenje da nijedna od naših institucija, nijedan organ vlade ne stoji iza pretnji smrću gospodinu Diku Martiju. Njega veoma cenimo u Srbiji“, rekao je Stojanović, navodi švajcarska televizija.

Početkom januara srpske vlasti su švajcarskoj televiziji saopštile mejlom da su „svi osumnjičeni ispitani i da su prošli čak i detektor laži“, da niko od njih nije znao za nikakvu zaveru i da su rezultati ispitivanja i istrage prenete švajcarskim vlastima.

„Što se tiče (švajcarske) policije, ona je preduzela mere za moju zaštitu, ali razočaran sam i ne razumem metode istrage švajcarskih vlasti u mom slučaju. Dugo sam bio istražitelj i ne želim da delim lekcije, ali čini mi se da metode koje su primenjene na mom slučaju nisu uobičajene“, ukazao je Marti.

Marti je rekao da nema smisla samo štiti metu, već je potrebno i preduzeti nešto, zbog čega i ne razume da je tek posle osam ili deset meseci od kako je dobio pretnje, pokrenuta istraga, a tek posle 16 meseci upućena delegacija „FedPola“ u Beograd.

Švajcarska televizija objavila je i dokumentarac povodom izlaska Martijeve knjige „Pod visokom zaštitom“.

Autori filma su upoznali čoveka koji je ukazao na pretnju smrću Martiju, a radi se o, kako tvrdi, osobi čečenskog porekla rođenoj na Kosovu, koja je 1990-ih radila za srpsku, a potom i kao tajni agent za evropsku policiju.

„FedPol“, budući da je radio i za švajcarsku policiju, smatra ga pouzdanim izvorom.

Film, zahvaljujući do sada neobjavljenim dokumentima i svedočenjima rekonstruiše razgovor tajnog agenta, kojeg vodi pod imenom Soni, sa pripadnikom srpskog podzemlja „K“.
Marti kaže da, pošto su demaskirane namere, nema više ambicija da se sprovede njegovo ubistvo, ali zato među pristalicama bovše OVK postoji ogromna mržnja prema njemu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.