U trendu

Direktor austrijske agencije APA novi predsednik EANA

BEČ – Direktor austrijske novinske agencije APA Klemens Pig izabran je za predsednika Evropskog saveza novinskih agencija (EANA).

Izbor je obavljen na Generalnoj skupštini i jesenjoj konferenciji EANA koja je održana u Beču.

EANA čine 32 evropske novinske agencije, među kojima je i srpska agencija Tanjug.

Pig je u obraćanju ukazao na pritisak kojem su, digitalnom transformacijom, izloženi mediji, a tako i novinske agencije u svetu.

„Pandemija nas je velikom brzinom stavila pred dodatne velike izazove. Procesi rada u objedinjenim redakcijama su radikalno promenjene mobilnim radnim mestima, digitalno korišćenje medija korisnika se masivno povećalo, fenomeni kao što su dezinformacija I lažne vesti su sa ruba društva preko globalnih tehničkih mreža dospeli u digitalno središte društva“, naglasio je Pig.

S tim u vezi je ukazao na šansu i odgovornost novinskih agencija.

„Posebno sada je profesionalna razmena i saradnja unutar evropskog saveza agencija posebno važna, posebno i kroz zaštitu pojedinih agencija od političkog pritiska i napada“, rekao je novi predsednik EANA.

On je naglasio da želi da nastavi uspešan rad svog prethodnika, šefa nemačke agencije DPA Petera Kropša, i kao prioritet je sebi postavio „dugoročno obezbeđivanje slobode izveštavanja novinskih agencija“.

EANA je osnovana 1956.godine, ima sedište u Bernu, a finansira se iz doprinosa 32 članice.

Na Generalnoj skupštini je dosadašnjem generalnom sekretaru Aleksandruu Giboiu produžen mandat, a buduće predsedništvo EANA čine od sada Fabris Fris, šefica francuske agencije AFP, Elmir Huremović šef bosanske FENA i Klajv Maršal šef britanske PA Media grupacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.