U trendu

Direktor SOA: Rusija povećala broj sajber napada na HR

ZAGREB – Rusija je povećala broj sajber napada na Hrvatsku, a cilj većine napada koje je Hrvatska sprečila bila je krađa osetljivih informacija iz ministarstava, ali i Poreske uprave, izjavio je direktor hrvatske Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) Daniel Markić u intervjuu Večernjem listu.

„Taj rat, koji je manje-više neočekivan, potencijalno može imati vrlo kobne posledice ne samo za Ukrajinu, a ne možemo isključiti mogućnost da se može i širiti u vojnom smislu. U međuvremenu je naša dužnost da na prvom mestu budemo oprezni sa svime što bi se moglo dogoditi u našem susedstvu“, naveo je Markić, prenosi Hina.

Direktor SOA je dodao da je poznato da Rusija ima uticaj u regionu, posebno u Srbiji, i da se ne može isključiti mogućnost da iskoristi i druge načine ratovanja, među kojima su i aktivnosti u sajber svetu.

„U Hrvatskoj su bile napadnute ne samo naše institucije nego i velike kompanije, što od kriminalnih, što od grupa sa državnom podrškom“, naveo je Markić i naglasio da jedan deo tih sajber napada dolazi od grupa povezanih sa ruskim obaveštajnim agencijama, prenosi hrvatska agencija.

Osvrćući se na incident sa dronom koji je u martu pao u Zagrebu, Markić je izjavio da ni Hrvatska, ni njeni saveznici nisu uspeli da ga zaustave i da je to ozbiljna poruka za sve hrvatske institucije, navodi Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar